Campionatul municipal de oldboys, aflat la cea de-a treia ediție, se găsește în pauza dintre tur și retur, moment prielnic pentru a se rezolva câteva dintre problemele semnalate în prima parte a sezonului.
Asociația Municipală de Fotbal a publicat Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Campionatului OldBoys, în care au fost operate câteva modificări, dar acesta are încă lacune, deoarece anumite precizări mai trebuie făcute pentru a elimina posibilitatea apariției unor controverse. Absența acestora e compensată prin aplicarea ROAF, însă nici acesta nu acoperă suficient problematica specifică.
Un singur exemplu, precizări concrete privind suprafața de joc, care trebuie să fie conformă cel puțin cu standardele pentru Liga 4. Poate sunt considerate aspecte subînțelese, dar acestea trebuie precizate clar în Regulament.
Totuși, publicarea Regulamentului pe site-ul AMFB reprezintă un aspect pozitiv, având în vedere că toți cei ce sunt interesați de această competiție au un material de lucru și pot veni cu observații și completări pentru îmbunătățirea acestuia.
Însă, cel mai important aspect este reprezentat de faptul că, în sfârșit, Campionatului municipal de OldBoys, prima și singura competiție oficială din România pentru veterani, i se acordă atenția și statutul cuvenit. Din acest moment, atât conducerea AMFB, comisiile acesteia, cât și arbitrajul bucureștean trebuie să privească cu toată seriozitatea desfășurarea competiției.
Fără a manifesta un optimism exagerat cred că deja trebuie gândit sistemul în perspectiva dezvoltării competiției. Acum sunt 11 echipe, dar deja alte formații își manifestă dorința de a se înscrie, iar până în 2016 vor fi probabil cel puțin 20 de echipe. Modelul din Marea Britanie, unde în fiecare „county” sunt între 50 și 100 de echipe, aplică sistemul divizionar cu promovare / retrogradare. La noi, unde toată lumea vrea să joace în prima ligă, se poate aplica modelul de la Liga 4 cu serii și turneu play-off. Dar înghesuiala în același eșalon valoric (așa cum se întâmplă de la Liga 2 la Liga 4) nu e altceva decât lipsa de seriozitate și diluare valorică a competiției.
Cu bune și cu rele, Campionatul de OldBoys este după cum spuneam singura competiție oficială din România, ceea ce îi conferă practic și statutul de Campionat Național, mai ales că în acesta sunt înscrise echipe din București, Ilfov și Giurgiu. Dacă ar vrea să facă și ceva bun, după câteva luni de la instalare, noua conducere a FRF ar trebui să recunoască oficial starea de fapt. Să nu uităm că prima ediție a campionatului de fotbal este considerată o competiție disputată între trei echipe.
În țară mai există echipe de Oldboys și competiții, dar majoritatea sunt de minifotbal sau de futsal. Se încearcă cel puțin declarativ câte ceva pe la Arad și Alba în vederea organizării unor competiții serioase, însă semnalele nu par foarte încurajatoare. Astfel, până să așteptăm să se miște unul sau altul, competiția veteranilor organizată de AMFB trebuie considerată ca fiind Liga 1 de OldBoys a României. În timp, odată cu dezvoltarea fenomenului se poate gândi un sistem zonal de desfășurare a sezonului regulat și cu turneu play-off pentru stabilirea campioanei.
În final, o mică sugestie. UEFA sprijină competițiile de veterani prin intermediul programului GrassRoots, iar accesarea unor astfel de fonduri nu ar fi o idee tocmai rea, mai ales că este și o cale foarte bună pentru promovarea competiției.
Un exemplu luat la întâmplare din Marea Britanie, dar elocvent pentru organizare, îl constituie Essex Veterans Football League. În primul articol din regulamentul englezilor este precizat clar numărul MAXIM de echipe înscrise la o cifră enormă pentru Liga 3 din România: 100! De altfel, luând în considerare și noua competiție Over45, numărul de echipe din Essex este de 110 repartizate în 6 divizii cu 11 serii. Trebuie precizat că în urmă cu 20 de ani, la prima ediție a campionatului de veterani, au participat un număr de 7 echipe.
Iată forma de lucru pentru Regulamentul competiției bucureștene de oldboys.
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE
CAMPIONAT OLD–BOYS – EDIȚIA 2014
1. ÎNSCRIEREA ECHIPELOR
1.1 În campionatele oraganizate de A.M.F. București poate participa orice echipă care îndeplinește cumulativ următoarele criterii:
– are în componența sa minimum 11 jucători cu carnete de legitimare, apți din punct de vedere medical;
– a achitat taxa reprezentând viza anuală pentru fiecare jucător legitimat;
– achită taxele de participare, respectiv taxa de înscriere în campionat, baremurile pentru arbitri și observatori.
2. PARTICIPAREA JUCĂTORILOR LA JOCURI
2.1. Pentru a participa în cadrul competițiilor organizate de A.M.F. București, jucătorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să prezinte arbitrilor înainte de începerea jocurilor carnetul de legitimare care să certifice apartenența lor la echipa respectivă și care să aibă viza anuală A.M.F.B. și viza medicală valabilă pentru perioada derulării competiției;
– să prezinte, împreună cu carnetul de legitimare, un act de identitate în original sau copie (B.I, C.I. sau pașaport);
– pot participa la joc numai jucătorii care au împlinit vârsta de 40 de ani;
– jucătorii care au împlinit vârsta de 40 ani, care aparțin aceleași structuri sportive, pot participa în celelalte competiții organizate de A.M.F.B.;
– echipele pot avea în teren maxim 2 jucători cu vârsta cuprinsă între 37 și 40 de ani, pe toată durata jocului.
– partidele se vor desfășura, în general, cu respectarea prevederilor R.O.A.F., cu următoarele excepții:
– jocurile se vor disputa în 2 reprize a câte 40 minute fiecare, cu o pauza de 15 minute;
– se pot efectua pe tot parcursul jocului un număr nelimitat de înlocuiri, în condiții regulamentare.
– un jucător care a fost schimbat se poate întoarce pe teren ca înlocuitor pentru un alt jucător.
2.2. Jucătorii care nu se conformează prevederilor acestui capitol nu vor fi acceptați să evolueze pentru echipele lor în competiție.
3. ORGANIZAREA CAMPIONATULUI MUNICIPAL
3.1. Competiția se va desfășura în sistem campionat, tur-retur.
3.2. Jocurile vor fi programate conform calendarului competițional.
4. REGULI DE JOC
4.1. În această competiție se vor aplica prevederile R.O.A.F. și ale prezentul regulament.
4.2. Din punct de vedere disciplinar, se va aplica Regulamentul Disciplinar al competiției, aprobat de Comitetul Executiv al A.M.F. București.
5. ECHIPAMENTUL DE JOC
5.1. În vederea disputării unui joc oficial în cadrul competițiilor organizate de A.M.F. București, echipele considerate ca fiind gazdă sunt obligate să prezinte la teren echipamentul de joc și echipamentul de rezerva, pentru cazul în care se constată necesitatea schimbării echipamentului.
5.2. Obligativitatea schimbării echipamentului cade în sarcina echipei gazdă.
6. ASISTENȚA MEDICALĂ
6.1. În cadrul campionatului de Old-Boys, echipa gazdă va avea obligația de a asigura asistența medicală pe toată durata partidei, precum și un autoturism inscripționat cu cruce roșie pe fond alb, dotat corespunzător pentru acordarea primului ajutor în conformitate cu prevederile R.O.A.F.
Acest mijloc de transport trebuie să stea la dispoziție în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului.
6.2. A.M.F. București nu își asumă nicio răspundere în caz de accidentare a jucătorilor la antrenamente sau în timpul jocurilor amicale sau oficiale, conform prevederilor art 57.9. din R.O.A.F.
7. CONTESTAȚII
7.1. Echipele participante pot face contestație ori de câte ori consideră că au fost lezate într-un fel sau altul, sau când constată încălcari ale prezentului regulement.
7.2. Contestațiile trebuie formulate în scris, menționate în raportul de arbitraj, atunci cand acest lucru este posibil și inaintate organului AMFB competent să soluționeze contestația formulată, în termenul prevăzut de regulament.
7.3. Contestaţia trebuie să conţină pe scurt motivele şi cauzele care o determină, echipa contestatară putând să le prezinte ulterior pe larg, fie în scris în termen de 48 de ore de la disputarea jocului, fie oral, în faţa comisiilor competente. Lipsa consemnării în raportul de arbitraj a motivului pentru care se presupune că se face vinovată echipa adversă sau jucătorul acesteia, duce la respingerea contestaţiei.
7.4. Organul jurisdicțional competent a soluționa contestațiile formulate este Comsia de Disciplina, ale cărei decizii nu pot fi atacate în fața instanțelor judecătorești de drept comun.
7.5. Strucrura sportivă care va pierde condestația va achita contravaloarea taxei de contestație structurii sportive căreia i se va da drept de cauză.
8. DISPOZIȚII FINALE
8.1. Prezentul Regulament a fost aprobat în ședința Comitetului Executiv din data de ……………………. și intră în vigoare începând cu prima ediție de campionat.