Ce spuneam cu ani în urmă s-a confirmat! Tudorache fără primărie înseamnă zero barat, iar Nicolescu și Burcă fără Tudorache, de asemenea, cantități neglijabile în ecuația clonei Rapid.
Totuși, modul în care au fost debarcați este rușinos chiar și pentru o grupare de tip securisto-mafiot. Dacă refacem scurta istorie pas cu pas, ne reamintim că ideea clonării Rapidului a aparținut cuplului Nicolescu – Burcă, care vor rămâne părinții creaturii chiar dacă au fost acum decăzuți din drepturi. Prima formă s-a dorit a fi una pur securistă prin constituirea Rapid Redivivus în 2017, însă Mălureanu și Nahoi nu puteau asigura finanțarea. Așa că în lucrare a fost cooptat Tudorache, primar PSD al Sectorului 1, un penal pus sub acuzare de DNA. Academia de Partid s-a născut cu forcepsul și într-un timp extrem de scurt s-au comis toate ilegalitățile posibile. Au urmat constituirea societății comerciale FC R SA, schimbarea nelegală a denumirii în FC Rapid 1923 SA, cu complicitatea unei instanțe de la Tribunalul Comercial, dar și promovările succesive, culminând cu ultima, din această vară, în Liga 1.
Elementul care nu pare să se potrivească în acest tablou este Victor Angelescu, cel care a asigurat grosul finanțării. Om de afaceri, director al APS, firmă din Cehia, țara în care colcăie banii oligarhilor ruși. Totuși, fiind implicat practic de la început în proiectul clonării Rapidului, Angelescu este la fel de responsabil ca și ceilalți, în special, în ceea ce privește ingineriile financiare.
Revenind la părinți, Andrei Nicolescu a gândit schema, dar foarte prost, și acum va veni scadența. Iarna bate la ușa clonei în toiul verii.
Ca să se asigure că nu se fură între ei, Niculescu, Burcă și Angelescu s-au combinat și îmbârligat în fosta Rapid Redivivus, acum ACS Academia Rapid 1923, acționar minoritar al clonei. Prin intermediul acesteia, cei trei fac diverse lucruri, în special, de natură financiară, dar și acțiuni în instanță în care nu vor să implice direct clona.
Una dintre aceste acțiuni este cea prin care a fost solicitată dizolvarea AFC Rapid, asociație care deține emblema, marca și palmaresul real. Faptul că Angelescu s-a comportat mizerabil față de Nicolescu și Burcă complică situația procesuală. Chiar dacă a dorit să renunțe la judecată, Angelescu nu poate face nimic fără semnăturile lui Nicolescu și Burcă. Astfel, procesul va continua și cursul nu va fi deloc favorabil inițiatorului.
Aici trebuie făcută o paranteză pentru a înțelege mai bine situația actuală. În urmă cu puțin timp, clona a fost în pericol de intrare în insolvență, având o creanță de aproximativ 320.000 euro față de o asociație controlată din umbră de Claudiu Florică “Microsoft”. Pentru a renunța la judecată s-a ajuns la o înțelegere, ale cărei detalii nu le cunoaștem, dar efectele se pot observa cu ochiul liber. De facto, Florică a devenit acționar al clonei, chiar dacă în acte nu s-au operat modificări. Fiul lui Florică a devenit jucătorul clonei, una dintre firmele controlate de Florică este sponsor principal, iar avocatul Mihail Marian este noul reprezentant convențional desemnat în dosarul 6653/299/2018. Probabil, un rol important îl va juca, chiar dacă din postura de consilier neoficial, Claudiu Baboia, care va avea o influență semnificativă în luarea deciziilor.
Revenind la dosar, chiar dacă a primit mandat din partea lui Angelescu să reprezinte Rapid Redivivus, Mihail Marian nu va trece examenul excepției lipsei calității de reprezentant, pentru că va avea nevoie și de semnăturile lui Nicolescu și Burcă. Mihail Marian este cu șapte clase peste Nicolescu în ceea ce privește dreptul sportiv, având în vedere experiența pe care a căpătat-o în cadrul AMFB, atât din postura de avocat, cât și din cea de șef al departamentului juridic. Însă relația dintre cei doi este plină de fiere, disprețul fiind reciproc. Pentru a înțelege cât de scăzut este nivelul acestei relații este suficientă caracterizarea făcută la un moment dat de unul dintre ei celuilalt: “e un țigan alb”.
Personal, nu cred că Nicolescu va semna vreodată pentru împuternicirea lui Mihail Marian, preferând mai degrabă să își taie mână.
Situația s-a complicat pentru Redivivus la ultimul termen, când AFC Rapid a depus cerere de dizolvare a actualei ACS Academia Rapid 1923, urmând ca la termenul din 10.06.2021 să se discute admisibilitatea ei în prezentul dosar sau dacă se va disjunge și se va forma un alt dosar. Indiferent de hotărârea instanței, trenul a plecat din gară și se va mișca repede, precum TGV-ul.
Victor Angelescu, în momentul său de glorie, promovarea clonei în Liga 1, este prins acum într-o menghine formată din vechea relație cu Nicolescu și Burcă, încheiată într-un mod neprincipial, cu șpițuri în cur, și noua relație cu gruparea Florică, mult mai versată și care nu cred că își va asuma riscuri ce decurg din actele comise în trecut.
Chiar dacă se va trece cu bine peste acest hop, zilele lui Angelescu sunt numărate, dacă gruparea Florică prinde rădăcini. Arhitectul “Microsoft” mănâncă zece victorași la micul dejun, fiind dintr-o categorie la care Angelescu doar poate să viseze. Totuși, poate fi păstrat în acte pe post de alibi.
În concluzie, dacă aș fi un adept al clonei, cu toate greșelile comise în cei trei ani, le-aș mulțumi lui Nicolescu și Burcă pentru contribuția lor, fără de care, eu, adeptul, nu m-aș putea bucura de prima participare în Liga 1. În schimb, cei doi părinți ai clonei primesc numai înjurături. Totală lipsă de caracter. Chiar și între hoți ar trebui să existe un soi de respect…