Lumea fotbalului românesc e în mare fierbere după ce TAS a făcut ordine în Liga 1. Toți țipă tare și fiecare are o părere în funcție de interese obscure. Însă, nimeni nu vine cu cea mai firească solicitare: armonizarea Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice cu normele internaționale și aplicarea lui fără excepții.
Mitică și pălăria lui au suferit un mic șoc la aflarea deciziei TAS: “Chiajna e în Liga I? Incredibil! Ce dracu’ facem acum? Fraților e pe bune? Incredibil. Băgăm înapoi Chiajna? Asta e, o băgăm înapoi că au trecut doar două etape și vedem cum va fi”. Problema nu e că au trecut două etape, ci faptul că s-a ajuns aici cu bună știință. Când o bagi și o scoți, în mod repetat, fără să ai bază regulamentară vorbim practic de echivalentul unui viol. Și chiar asta pătimește fotbalul românesc.
Un alt viol va fi înscrierea unei echipe, înființată în urmă cu câteva săptămâni, direct în Liga 2, doar în baza unui vot dat de Adunarea Generală, ceea ce încalcă principiul integrității competițiilor. Și până la urmă ceea ce intră va trebui să iasă, deoarece cazul va ajunge cu siguranță pe masa celor de la Lausanne.
Mitică mai are o problemă. Cu toate că anunțase public că nu va vira niciun ban în contul Rapidului, până când nu se clarifică situația, șeful Ligii a dat totuși o mână de ajutor, în stilu-i caracteristic, pe sub masa, de 200.000 de euro, bani pe care giuleștenii proști ar fi dacă i-ar returna, mai ales că au disputat două meciuri în Liga 1.
Gargara preferată de șeful LPF e „să ajutăm cluburile”. Iar în viziunea lui Mitică licențierea reprezintă cea mai mare nenorocire abătută asupra fotbalului mioritic. Aceasta trebuie eliminată cât mai repede, mai ales că în țări cu fotbal dezvoltat se aplică doar echipelor participante în competițiile europene. Ceea ce uită să spună, poate nici nu știe, e că în țările respective regulamentul intern este mult mai dur decât manualul de licențiere și implementarea lui ar fi redundantă, o frecție la picior de lemn.
Să luăm exemplul Regatului Unit, unde s-a născut fotbalul și s-a dezvoltat până la un nivel la care noi putem doar să visăm. Regulamentul britanic este același pentru toate echipele de sus până jos. Diferă doar anumite variabile, precum taxele, în funcție de competiție. Nu există păsuiri sau scutiri. Nici englezii nu s-au născut corecți, au fost obligați să fie. Primele blaturi și încălcări de regulamente tot la ei s-au consemnat, dar au învățat din greșeli și au luat măsurile care se impuneau la vremea lor.
Dacă ne referim la problema numărul 1 a cluburilor românești, insolvența, englezii au rezolvat-o dur încă din sezonul 2004-2005. Incapacitatea de plată nu este problema federației, ci a conducătorilor de cluburi, a managerilor. Încă de la prima abatere, așa cum e definită de legea insolvenței (Insolvency Act 1986 și modificările ulterioare), federația nici măcar nu stă pe gânduri și dictează o penalizare de 10 puncte.
Dacă situația persistă și clubul nu are un plan de redresare rapidă, echipa este retrogradată, fie în eșalonul inferior, fie în ultimul, în funcție de gravitate. Pentru englezi insolvența este situația în care o datorie nu este achitată în termen de 30 de zile de la scadență, indiferent de natura ei. Fie că e vorba de salarii, TVA, taxe la stat sau contractul cu firma de salubritate.
Evident, mecanismul de aplicare este mult mai complex, însă un lucru e cert: dacă un club solicită intrarea în insolvență, nu este mângâiat pe creștet de mai marii federației, ci i se solicită redresarea, pentru că altfel împute tot sistemul. Pe Wikipedia găsiți AICI lista cu aproape toate cluburile britanice intrate în administrare și sancțiunile aplicate.
Deci, e evident motivul pentru care FA nu implementează manualul de licențiere al UEFA. Ar fi absurd să pui cluburile să completeze un set de hârțoage inutile, din moment ce reglementările interne sunt mult mai dure. Totuși, pentru cluburile calificate în competițiile europene se depune documentația privind plafonul maxim de îndatorare, mai strict la nivelul forului continental.
La noi, an de an, după o vară fierbinte, se trezesc foarte mulți conducători să solicite scutirea de taxe sau amânări de la plata acestora. Până nu se va pune piciorul în prag, nu se va face mare brânză. Fotbalul nu mai e demult doar un sport practicat pe maidan la mica înțelegere, ci o afacere cu reguli clare și uniforme pentru toți competitorii. Dacă ești capabil să îți onorezi obligațiile foarte bine, dacă nu rămâi acasă în fața televizorului.
foto de Răzvan Păsărică | RPRESSPORT