Meciul dintre Comprest GIM și Electroaparataj, contând pentru etapa a 2-a din Grupa 1 a turneului play-off, a fost întrerupt în minutul 89 prin decizia centralului Constantin Diaconu, în urma haosului produs pe fondul protestelor vehemente ale jucătorilor antrenați de Dumitru Ciupitu. În acel moment, scorul era favorabil echipei lui Augustin Călin, aceasta conducând cu 2-1.
Prima repriză, chiar dacă a fost una echilibrată, a aparținut Electroaparatajului, prin prisma golul marcat din penalty și a ocaziilor ratate.
În partea secundă, Comprest GIM a egalat dintr-un penalty contestat de Electroaparataj și a trecut în avantaj prin golul înscris de Verdeață.
După mai multe întreruperi ale jocului, mai lungi sau mai scurte, centralul Diaconu a luat decizia să pună capăt întâlnirii înainte de limită. Comprest GIM va câștiga la masa verde acest meci și se califică în semifinale.
____________________________________________________
În mod normal, nu aș comenta mai mult despre acest meci, deoarece în urmă cu ceva timp mi-am propus să nu mai promovez astfel de incidente. Însă, ieri, am constatat din nou că multă lume trăiește cu anumite impresii false.
Din timpul meciului FC Juniorul – ACS Corbeanca, un grup de jucători de la Electroaparataj avea o problemă cu interpretarea mea dată unei faze din meciul de luni cu FC Juniorul. Este vorba de o minge trimisă din jumătate de metru în mâna adversarului pentru care, în opinia separată, se impunea acordarea unei lovituri de pedeapsă. Repet cât se poate de răspicat: dacă la o astfel de fază s-ar acorda penalty ar fi o greșeală gravă de arbitraj, împotriva spiritului jocului. Altfel, am asista la o vânătoare de mâini…
Din păcate, în România, regulamentele și interpretarea anumitor faze se învață de la televizor, unde majoritatea comentatorilor este formată din „habarniști patentați” cu ifose de specialiști, cu toate că n-au citit decât Amintiri din Copilărie. Cei care iau ca literă de lege aceste opinii fac o imensă greșeală. Inclusiv, când vine vorba de opiniile mele. Ca un exemplu, nu voi fi niciodată de acord cu ce prevede regulamentul în ceea ce privește sancționarea cu henț a protecție cu mâna a părților moi ale corpului. Din punctul meu de vedere este o invitație deschisă pentru vătămare corporală gravă premeditată.
Dar să revenim la situația de ieri. La finalul meciului, Doctoru’ a venit la mine și m-a rugat să fiu mai obiectiv. N-am prea înțeles la ce se referă, deoarece nu prea am scris despre Electroaparataj. Poate l-a deranjat că am considerat echipa sa „revelația returului”. Singurul lucru „de rău” a fost descrierea blajină a protestelor din timpul meciului cu FC Juniorul ca „lamentări”.
De asemenea, Doctoru’ mi-a zis ceva de genul că sunt „omul lui Floreasca”, iar ceva mai târziu portarul Condrea mi-a reproșat că sunt „fotograful lui Comprest”. Ca să lămurim lucrurile. Pot fi fotograful oricui, dacă încheie un contract cu mine, cu excepția clubului Comprest GIM (din motive „istorice”). Tarifele sunt publice și pot fi consultate pe site-ul firmei și pe photosport.ro.
În privința celui de-al doilea aspect, de-a lungul timpului am fost nu numai „omul lui Floreasca”, ci și al altor echipe, precum Juventus, Spic de Grâu, Romprim, Concordia Chiajna, FC Juniorul, Sportul Studențesc, Dinamo, GVD, chiar și al celor de la Ilie Oană pentru o foarte scurtă perioadă. Și nu în ultimul rând al Comprest GIM, pe care în urmă cu niște ani am „promovat-o” cum nici dracu’ n-a mai făcut-o. Permanent s-a ridicat problema obiectivității, că de ce p-ăia și nu pe noi…
În viață și în presă nu există obiectivitate, ci doar grade de subiectivism. Poate la un moment dat ar fi interesant de „deconspirat” o listă cu cu ziariștii sportivi și echipele ai căror susținători fanatici sunt… Cu toate că e irelevantă.
În ceea ce mă privește, promovez pe site-ul meu pe cine vreau, în funcție de anumite concepții personale, dar și de timpul pe care îl am la dispoziție. Dacă n-ar exista această limitare implacabilă, probabil că aș merge la toate meciurile și aș promova toate echipele și toate sporturile, însă este imposibil. Așa că sunt obligat să aleg și e alegerea mea, nu a altora.
Această promovarea nu înseamnă scutirea de la critică. În 2012, am mers peste tot cu Juventus în retur și nu cred că i-am iertat pentru prestațiile care au dus la retrogradarea în Liga 3. Mai recent, ca să fim pe temă, chiar după meciul dintre Electroaparataj și Athletico Floreasca am cam pus mâna pe bardă. Sau poate că unii consideră că „pământ și praf” reprezintă un fel de mângâiere.
Revenind la meciul de ieri, consider că Electroaparataj a pierdut pe mâna ei. Cât timp și-a văzut de joc a fost în avantaj. Cum au început protestele, poate și pe fond de oboseală, s-a ales praful de coeziunea echipei. Din punct de vedere al deciziilor centralului, Electroaparataj poate fi nemulțumită de două. Sancționarea doar cu cartonaș galben la faultul pentru care s-a dictat lovitura de pedeapsă în prima repriză și neacordarea cartonașului galben propriului portar de la prima abatere. Sunt convins că dacă Condrea ar fi fost în pericol de eliminare nu ar mai inflamat spiritele și rezultatul meciului putea fi în final chiar favorabil Electroaparatajului. Un alt factor care a contribuit la haosul din repriza a doua îl reprezintă frustrarea acumulată în urma ratărilor, unele dintre ele, dacă nu ne ferim de cuvinte, chiar monumentale. Să nu se înțeleagă însă că adversara nu a avut la rândul ei ocazii unice de a marca.
Fitilul a fost aprins la fazele din care Comprest GIM a marcat cele două goluri, ambele contestate de Electroaparataj. Din punctul meu de vedere, un atac de tip kamikaze indiferent dacă își atinge obiectivul („am atins primul mingea”) trebuie sancționat cu fault. Pentru că altfel se poate înțelege că e regulamentar să rupi capul de pe umerii adversarului, cu condiția să atingi mai întâi mingea.
La cel de-al doilea gol, jucătorii de la Electroaparataj au reclamat off-side la autorul lui. Nici aici nu cred că au dreptate, deoarece pasa a fost aproape paralelă cu poarta, iar Verdeață a venit lansat din spate.
Au mai fost anumite faze la centrul terenului cu îmbrânceli și coate, dar deja am comentat mai mult decât era cazul.
Din punctul de vedere al arbitrajului, am o singură nemulțumire. Dacă Diaconu dădea cu galbene în jucători ca-n dușmani de la primele semne de nervozitate, nu m-aș fi trezit azi de la 4 pentru a pune pe tapet lucruri pe care am obosit să le tot repet.
Rezerve: Marinescu, Stanciu, Mitrică, Ivan, Dincă, Anghelescu
Antrenor: Dumitru Ciupitu
Rezerve: Braican, Matheus, Pluteanu, Margescu, Bratu, Gojnea, Nicula
Antrenor: Augustin Călin