![Progresul București Liga 4](https://sportb.ro/wp-content/uploads/2016/06/progresul-bucuresti-campioana.jpg)
Când se mai află în desfășurare un singur meci din Liga 4, ediția 2015-2016, putem spune că avem trei campioane ale Capitalei:
- Sportul II, care a adunat cele mai multe puncte pe teren, dar din cauza datoriilor neachitate a fost penalizată de FRF cu 10 puncte, astfel că se va clasa pe locul 4
- Progresul, campioana agreată de conducerea AMFB, deoarece refuză să pună în aplicare toate hotărârile definitive ale Comisiei de Disciplină și probabil va comunica numele clubului bancar la FRF în vederea barajului de promovare în Liga 3
- Electroaparataj, campioana regulamentară, fapt ce rămâne de stabilit la comisiile FRF în meciul decisiv al sezonului.
Indiferent de ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni, jucătorii și antrenorii merită felicitări pentru efortul făcut în acest sezon, mult mai interesant decât precedentele.
Miercuri, de la ora 17.00 Electroaparataj și Progresul se vor confrunta în finala Cupei României, pe stadionul Romprim
______________________________________________
Liga 4 se va încheia duminică, după disputarea ultimelor două partide ale etapei a 26-a, însă avem prea multe certitudini pentru ca runda finală să mai impresioneze cu ceva.
Din păcate, noua conducere a AMFB nu diferă prea mult de cea veche, oricum nu în sens pozitiv. Iar când spunem conducerea AMFB ne referim strict la cuplul președinte ales – secretar numit. Astfel, în acest moment, avem următoarele certitudini:
1. Președintele ales, după decizia instanței, nu mai semnează nimic, așa cum era normal, deoarece doar după validare și înscrierea în Registu poate să își intre în atribuții.
2. Secretarul numit conduce întreaga activitate a asociației, Consiliul Director (denumirea legală) fiind doar de decor, cu toate că anumite atribuții nu pot fi delegate. Exercitarea de atribuții fără a avea drept reprezintă uzurpare de calități oficiale, deoarece activitatea AMFB este reglementată și prin Legea Sportului.
3. Transparența promisă reprezintă în realitate o opacitate totală.
4. Cu toate că site-ul oficial are o față nouă, oferă mai puține informații decât versiunea veche.
5. Statutul în vigoare al AMFB nu se găsește în secțiunea documentelor în baza cărora se desfășoară activitatea.
6. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, nu avem un clasament oficial al Ligii a 4-a.
7. Deciziile Comisiei de Disciplină sunt puse în executare selectiv și parțial, în funcție de interese obscure.
8. Angajații AMFB, în frunte cu secretarul numit, participă sau chiar organizează competiții în afara asociației, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese.
9. Modificările aduse structurii de personal pot produce efecte grave din punct de vedere financiar, caz în care asociația are obligația legală de a se îndrepta împotriva celor vinovați pentru recuperarea prejudiciului.
10. Ultimul, dar cel mai grav punct, activitatea asociației este condusă în mod discreționar de un singur om.
N-am nimic personal cu domnul Baboia, doar cu domnul Lumânare. Dar, în situația actuală nu mai e nimic personal, vorbim de funcții publice și de acțiunile celor ce le ocupă, indiferent ce nume poartă.
Din păcate, multe dintre punctele de mai sus sunt valabile și pentru Federația Română de Fotbal, al cărei președinte a fost înscris în Registru abia în urmă cu o lună, ceea ce înseamnă că timp de doi ani a condus FRF fără să aibă calitate.
Pentru a înțelege mai bine acest aspect, cum e cu alesul și validatul, vom face o paralelă la alegerile din Statele Unite.
În noiembrie, funcția de Președinte al SUA va fi câștigată de Trump sau Clinton. Asta nu înseamnă că cel ales se va instala imediat în Biroul Oval și va începe să se joace la butoane. Până își va începe mandatul, președintele ales trece printr-un proces de validare.
Așa se întâmplă și cu orice președinte de asociație sau federație, iar momentul validării mandatului este reprezentat de înscrierea în Registru. Astfel, orice act semnat înainte de validare este nul de drept, nulitate ce poate fi constatată de instanță, în urma unei acțiuni prin care se invocă lispa de calitate.
Revenind la ultima etapă din Liga 4, trebuie spus că în ciuda eforturilor secretarului numit de a păstra o stare de confuzie se fac eforturi pentru clarificarea situației regulamentare. Astfel, clubul Electroaparataj a solicitat un punct de vedere oficial atât la AMFB, cât și la FRF, cu privire la aplicarea hotărârilor Comisiei de Disciplină, trei la număr, toate definitive, cu incidență asupra meciului dintre Progresul și VK Soccer din prima etapă a returului.
La AMFB, înregistrarea unui document reprezentă un act de agresiune. La simpla solicitare de lămuriri un club afiliat este tratat cu un aproape golănesc „De ce te interesează?”, urmat de „În ce calitate soliciți lămuriri și ne deranjezi?”.
În schimb, la FRF ești tratat cu multă diplomație, dar ești plimbat mai bine de o oră pentru o simplă solicitare. În cele din urmă ți se dă un număr de înregistrare, 1923/02.06.2016, perfect pentru situația de față, când te lupți singur împotriva tuturor.
Indiferent ce se va întâmpla sâmbătă, AMFB și FRF au obligația legală să răspundă în scris, răspunsuri prin care să exprime puncte de vedere referitore la această speță regulamentară particulară, dar care se poate repeta. Sau să își decline competența în favoarea comisiilor jurisdicționale spre soluționare.
În concluzie, avem foarte multe certitudini înaintea ultimei etape din Liga 4, însă niciuna nu e în concordanță cu promisiunile făcute atât de conducerea AMFB, cât și de cea a FRF. Ne amintim aproape obsesiv titlul unui capitol din programul lui Răzvan Burleanu: Buna guvernață sportivă… Poate „Noapte bună, copii!” era mai exact sau „Dormi liniștit, FRF veghează pentru tine!”.
Era să uit: „Dar bani aveți? Pentru Liga 3?” Acesta este întrebarea unui angajat FRF, când soliciți lămurile regulamentare. Nu-i genial?
Astăzi, la Casa Fotbalului, se va stabili programul meciurilor de baraj. Sper ca reprezentanții cluburilor Electroaparataj și Progresul, ambele invitate să participe la eveniment, să facă front comun pentru ca principiile de stabilire a adversarei campioanei Capitalei să fie respectate. Vom reveni cu programul complet al meciurilor de baraj.
Programul ultimei etape din Liga 4
METALOGLOBUS II – ROMPRIM
Joi, ora 15.00
FRĂȚIA – PROGRESUL 1-2
Sâmbătă, ora 12.00
Stadion: Frăția
Arbitru: Robert Georgescu
Asistenți: Bogdan Ghiță și Andrei Lică
Rezervă: Constantin Vlad
TERMO – ELECTROAPARATAJ 0-0
Sâmbătă, ora 12.00
Stadion: Antilopa
Arbitru: Sorin Ifrosă
Asistenți: Gabriel Grama și Adrian Stancu
Rezervă: Andreea Ene
UNIREA TRICOLOR – ELECTRICA 3-1
Duminică, ora 13.00
Stadion: Electromagnetica
Arbitru: Cezar Georgescu
Asistenți: Ștefan Bolocan și Marius Bărbulescu
Rezervă: Traian Trofin
VICTORIA – SPORTUL II
Duminică, ora 15.00
Stadion: Frăția
Arbitru: Mihai Ene
Asistenți: Mihai Stoica și Răzvan Marin
Rezervă: Robert Ularu
VENUS – VK SOCCER 3-0
LSM – COMPREST 0-3