Liga 2 se află în pragul colapsului și actuala conducere a FRF nu intenționează să se implice în redresarea fotbalului la acest nivel. În mod cert, cât timp se va afla în fruntea FRF, Mircea Sandu va menține sistemul cu două serii, dovedit falimentar, deoarece o competiție neatractivă nu poate genera venituri. Principalul argument a fost și rămâne, menținerea la un nivel redus a cheltuielilor necesare pentru deplasări. Totuși, acesta este destul de șubred, având în vedere că și în actualul format, echipele au 3-4 deplasări pe distanțe importante pe axa nord-sud.
Echipele din Liga 2 trăiesc de azi pe mâine, nu din cauza lipsei banilor, ci din imposibilitatea de a-i atrage. Cât poate oferi o televiziune pe un meci în actualul format? Chiar dacă vorbim de echipe cu nume importante. 40, 50, 100 de mii pe sezon… Ce sponsor dornic să își promoveze imagine prin fotbal va arunca niște sume pentru a susține o echipă într-o competiție lipsită de interes? La Rapid, cel puțin declarativ, s-a găsit o soluție. 20 de patroni vor da o mână de ajutor anul acesta cu o contribuție individuală lunară de 7.500 de euro, ceea ce va asigura un buget de 1,5 milioane pentru a ataca promovarea.
Ideea rapidiștilor nu e rea deloc, dar din păcate pare doar o soluție punctuală de avarie și nu parte a unei strategii de marketing pe termen lung.
Oricum, nu contează dacă două-trei cluburi fac ceea ce trebuie, în timp ce restul se zbate în sărăcie și competiția e moartă înainte de a începe. Cu toate că se aștepta un răspuns până sâmbătă din partea Farului se pare că nu-l vom afla decât spre sfârșitul săptămânii, astfel că avem în continuare două programe pentru Seria 1. Din partea conducerii clubului nu se întrevede nicio soluție, iar sângele donat de suporteri nu credem că va sensibiliza pe cineva. Transfuzia de la om la club este posibilă doar dacă grupa de sânge este financiară și cantitatea considerabilă.
Să nu uităm însă că și alte grupări sunt pe roșu. Chiar dacă vor începe campionatul nu există nicio garanție că vor fi capabile să-l și încheie.
Auraș Brașoveanu a fost ales reprezentant al cluburilor din Liga 2 (nu președinte, așa cum eronat se vehiculează) și pare mulțumit de noua poziție. Atât de mulțumit încât a uitat aproape complet de proiectul LPF2. Celălalt reprezentant al ligii secunde ocupă locul în Comitetul Executiv doar pentru că și-a ținut gura cât a fost la facultate.
Ștefan Stana de la Berceni are tot dreptul să fie nemulțumit de menținerea lui Gheorghe Constantin în funcție, deoarece de doi ani este președinte de club doar cu numele, schimbând grupările ca pe ciorapi (CSM Râmnicu Vâlcea, FC Olt, CS Severin, din nou FC Olt, UTA Arad și acum Damila Măciuca rebotezată CSM Râmnicu Vâlcea), doar pentru a se menține în Casa Fotbalului. Mai mult, formalitățile necesare în momentul votului nu erau îndeplinite, astfel că alegerea sa e neregulamentară, din punct de vedere formal.
Dar ce fac cei doi reprezentanți pentru cluburile din Liga 2 și pentru competiție? În general, nimic. Mai grav, de obicei militează pentru stagnare, pentru păsuiri la plata taxelor (la prima vedere le ajută, dar de fapt le bagă mai rău în incapacitate de plată), pentru modificări aberante ale regulamentelor. Conducătorilor de cluburi le convine situația, deoarece preferă să se ploconească prin fața primarilor și președinților de consilii județene pentru o firimitură de la masa bugetară, decât să gândească fotbalul ca pe o afacere.
De altfel, aceasta este o tară perpetuată din vechiul sistem, când statul avea grijă de fotbal să nu ducă lipsă de fonduri, iar dacă mai aveai și un director tare de uzină banii erau ultima grijă, indiferent că echipa evolua în Divizia A sau în Onoare. Asta știu, asta fac… îl așteaptă pe Mecena să vină din proprie inițiativă să le pună în sac.
Dar la cum arată cluburile, din punctul de vedere al imaginii și al organizării, putem garanta că nu vine nimeni. Sau dacă vine, vine să prăduiască ce mai e de prăduit, tot de pe la bugetele publice.
În concluzie, la final de carieră în funcția de președinte al FRF, Mircea Sandu se va lăuda cu poziția senzațională a fotbalului românesc în lume, precum Emil Săndoi cu performanțele deosebite de la reprezentativa U21. Acestea sunt sublime, dar nu le vede nimeni. Însă, ceea ce se vede e că unii au făcut averi dintr-un fotbal în care nu au băgat niciun ban, dar l-au supt până n-a mai rămas aproape nimic.