Protestul celor 15 jucători de la Sportul Studențesc a ajuns astăzi la episodul 3, audiența la președintele FRF, Mircea Sandu. Însoțiți de președintele AFAN, Dumitru Costin, jucătorii și-au expus problemele și au primit asigurări din partea Nașului că memoriile depuse și cele viitoare vor fi monitorizate.
Acesta a fost un demers corect și legitim din partea jucătorilor, iar promisiunea lui Mircea Sandu regulamentară. Acesta va solicita, probabil, rapoarte din partea comisiilor, dar nu va interveni în privința deciziilor luate, deoarece nu are această calitate.
Cea mai importantă promisiune făcută de președintele FRF este aceea că regulamentele vor fi modificate. Pentru ca situația prezentată de protestatarii reprezentați de AFAN să nu se mai repete sunt suficiente și necesare două modificări simple, dar care nu vor fi implementate niciodată de bunăvoie de conducerea FRF.
1. Singura dovadă admisibilă în comisii pentru plata ratelor contractuale să fie extrasul contului bancar, precizat în contractul înregistrat la FRF sau LPF.
2. Jucătorul să nu aibă drept de joc fără o asigurare medicală specifică, valabilă pentru următoarea perioadă competițională.
Dacă aceste două prevederi ar fi adoptate și respectate, vor crea mari dificultăți pentru 99% din cluburile care activează în primele trei ligi. Tocmai din acest motiv nu cred că vor fi puse în practică niciodată. Evident, există cluburi care procedează astfel, dar e vorba doar de acel procent.
Starea de normalitate nu este dorită și dacă printr-o minune s-ar impune cele două măsuri, atunci pentru mine cei 15 ar deveni adevărați eroi, iar pentru conducătorii de cluburi s-ar transforma în paria.
Din păcate, în fața camerelor de filmat, au continuat să amestece probleme reale cu basme, în dorința de a justifica gestul de sâmbătă.
Nu mai zic nimic de declarațiile jucătorilor, ci dau un singur exemplu. Consilierul juridic al AFAN a susținut sus și tare că partida Sportul – Farul nu s-a disputat din cauză că nu se achitase chiria stadionul și baremul de arbitraj. Ce rost are prostia asta, când exista un raport de arbitraj? Toată lumea a văzut că arbitrii și jucătorii Farului au intrat pe teren și au salutat publicul. Apoi centralul a fluierat începutul meciului și căpitanul marinarilor a degajat mingea către proprii suporteri. Cum nu era nimeni care să repună mingea în joc meciul s-a încheiat.
Dumitru Costin a îndreptat lucrurile pe o cale cât de cât corectă, dar se pare că și el are anumite dificultăți. De exemplu, chiar dacă nu e patron un președinte de companie are toate drepturile, dar din ele deleagă către subordonați, inclusiv dreptul de semnătură. E chiar așa de greu de priceput? Nu cred. Dar dă bine la televizor să ne facem că nu înțelegem ce calitate are unul sau altul.
E, tocmai amestecul ăsta de plauzibil și fantasmagoric nu reprezintă calea sigură spre succes, pentru că reduce din credibilitate.
Închei cu povestea vizelor temporare. Controlul medical amănunțit trebuie să fie riguros, nu încape nicio urmă de îndoială. Dacă aș fi conducător de club n-aș lăsa niciun jucător fără viză să se apropie de stadion, baza de antrenament, cantina sau latrina clubului. Însă, iar apare o problemă de credibilitate. Dacă există vreunul dintre cei 15 care până acum în carieră nu a jucat cel puțin o dată pe deplin conștient că nu are viză validă, eu nu mai comentez absolut nimic. Dar îi știe toată federația de câte ori au făcut-o. Mai mult, unul nici nu mai are ce să caute în sportul de performanță, de cel puțin doi ani.
Dacă vor să câștige ceva, să se rezume la ceea ce sunt siguri 100%. Fără povești, fără baliverne. Sfat gratuit.