Sportul românesc face pași mari către o organizare exclusivă de tip CAP, experimentată deja în stalinism. Scopul nu este nici performanța, nici sportul de masă, ci sifonarea banilor publici și atragerea de capital electoral.
Noi scriem despre fenomen de peste 12 ani. Statul trebuie să sprijine financiar activitatea sportivă, conform legilor în vigoare, nu să-l subordoneze și să-l pirateze. Statul, prin toate componentele sale, trebuie să se implice în proiectele mari de infrastructură și să acorde un sprijin financiar tuturor structurilor sportive și sportivilor, în mod egal, în funcție de nivelul competițional. Acest ajutor financiar trebuie să acopere participarea la competiții și o compensație de efort, în niciun caz salarii de mii sau zeci de mii de euro lunar.
Penetrarea sportului de către stat s-a produs cu complicitatea federațiilor sportive. În special, în ceea ce privește sporturile de echipă. Federațiile sunt entități independente, neguvernamentale care funcționează în baza legii 69/2000 în concordanță cu prevederile statutelor federațiilor internaționale.
Majoritatea federațiilor internaționale nu agreează intervenția brutală a statului și nu permit afilierea cluburilor de drept public. Fotbalul și handbalul sunt cele mai importante exemple. În România, aceste două sporturi sunt deja confiscate și sportivii sunt funcționarii publici cu cele mai mari salarii.
Echipele cluburilor de drept public, mai ales la handbal, volei și rugby, sunt adevărate multinaționale sau selecționate mondiale. Astfel, banii publici alocați sportului nu ajung la sportivii români de performanță, ci la străini veniți din toate colțurile lumii, din America de Sud până în Noua Zeelandă, de la Polul Sud până la Polul Nord.
Însă, efectul cel mai nociv se manifestă asupra cluburilor de drept privat, adevăratele titulare ale dreptului de practicare a sportului în România. Acest efect are două componente. În primul rând, concurența neloială a statului duce la uciderea financiară a inițiativei private, iar în al doilea rând contribuie la diminuarea bazei de selecție pentru sportul adevărat.
Pentru un sportiv sau un antrenor alegerea este simplă. Merge acolo unde sunt bani mai mulți. Și Statul va avea mereu bani mai mulți decât orice investitor privat.
Implicarea brutală a Statului în sport mai prezintă un risc sistemic, fiind generatoare de corupție generalizată. Chiar dacă organele de control și de urmărire penală nu sunt încă interesate de domeniul sportului, totuși am avut în ultimii ani suficiente cazuri pentru a ne face o imagine cu privire la integritatea celor care gestionează și bagă adânc mâna în banul public.
Așa-zisa finanțare a sportului este o acțiune discreționară prin care niște funcționari publici alocă fonduri importante către anumite structuri sau persoane, fără niciun criteriu. După bunul plac!
Astăzi, Matei Udrea publică în ProSport un comentariu similar. În ultimii ani a cercetat, cu mai multă atenție, ce se ascunde în spatele reflectoarelor și concluzia nu poate fi decât cea zugrăvită în tonuri de gri. Ce va urma zilele următoare, în orice țară normală, ar zdruncina Guvernul și s-ar lăsa cu demisii de miniștri. La noi, doar se va înlocui marioneta.
Am început să prezentăm situația cluburilor afiliate la FRF și am dorit să face o analiză pentru fiecare categorie în parte. Am vorbit până acum despre cluburile din Liga 1 și Liga 2. La Iași și Timișoara s-a închis momentan robinetul. Însă, în restul țării, distracția manelistă continuă. Am vorbit și despre Liga 4. Debandada de la Sectorul 1 e și ea, momentan, în impas. Nu pentru mult timp.
Considerăm că nu mai are sens să mai prezentăm separat Liga 3, fotbalul în sală și fotbalul feminin. Vom publica integral lista cu cele 215 cluburi afiliate la FRF (noiembrie 2017), listă care a fost transmisă la FIFA ca una dintre anexele la sesizarea clubului Progresul București.
Datele privind finanțările sunt obținute din documentele publice disponibile. În ceea ce privește dreptul de vot în Adunarea Generală a FRF, am utilizat principiile enunțate în Codul Electoral Standard al FIFA, aplicabil tuturor asociațiilor membre. După cum se poate observa cu ușurință, Adunarea Generală a FRF din 18 aprilie 2018 se va desfășura cu încălcarea flagrantă a normelor FIFA.
Nu vom schimba direcția spre stalinism peste noapte. Însă, reușim să convingem din ce în ce mai mulți oameni că direcția propusă în ultimii patru ani de Burlescu și, acum, de Lupescu este fundamental greșită. Lacheii politici vor continua să încalce legea și statutele, să fure, noi vom continua să scriem. La final, peste ani, vom afla cine a putut mai mult…
CLUBURI AFILIATE FRF – SITUAȚIA DIN LUNA NOIEMBRIE 2017