Hattrick-ul lui Hamza, realizat în partida Petrolul Ploiești – Ceahlăul Piatra Neamț 5-0, a dat prilejul Comisiei de Istorie și Statistică a FRF de a face un recurs la memorie, dând publicității toate cele 20 precedente consemnate în etapa inaugurală a primului eșalon, în care un jucător înscrie mai mult de trei goluri. ProSport și-a adus aminte cu ceva mai multe detalii, nu toate exacte, despre performanța identică realizată de Ionuț Mazilu chiar într-un joc împotriva Petrolului Ploiești.
Însă, statistica federație nu scoate în evidență anumite lucruri extrem de interesante, mai ales că nu sunt atât de multe cazuri. De exemplu, majoritatea acestora s-a produs pe parcursul a 30 de ani, nu mai puțin de 17, între 1946 și 1976, după care a urmat o secetă de 25 de ani, încheiată de hattrick-ul lui Mazilu, pomenit de ProSport. Astfel, reușita lui Hamza, prima trecută în dreptul unui jucător străin, este cea de-a patra consemnată în mileniul III.
De remarcat că în 2001, Ionuț Mazilu era debutant în Liga 1, ca de altfel majoritatea jucătorilor Sportului Studențesc, echipa din Regie având statut de nou-promovată în acel sezon, deci nici vorbă de disperare, mai ales că Petrolul aștepta cuminte la cutie șansa unui contraatac.
Sportul Studențesc în partida cu Petrolul Ploiești, disputată pe 3 august 2001: Stanca – Farmache, Galamaz, Musteață, Rusu – Irimia (Bucur), Cruceru, Lazăr (O. Chihaia), Pădureț – Diniță, Ciubotariu (Mazilu).
Dintre componenții Găștii Nebune, nu mai puțin de 10 se află în continuare în activitate. Cel mai interesant caz este fundașul George Galamaz, integralist în defensiva Sportului Studențesc în 2001 și în cea a Petrolului în 2012.
Răzvan Stanca a debutat în partida cu Petrolul, însă ieri a fost doar rezervă la Steaua, la startul noului sezon, în meciul împotriva Concordiei Chiajna, în timp ce rezerva lui din 2001, Eduard Stăncioiu, a fost titular între buturile campioanei en-titre, CFR Cluj.
Ionuț Mazilu a debutat în partida cu Petrolul din postura de rezervă și a avut nevoie de doar zece minute pentru a rămâne în istorie. Între timp a devenit golgheter al României, ca atacant al Sportului Studențesc, iar de cinci sezoane evoluează în Ucraina. În același joc din 2001, a debutat tot din postura de rezervă Gigel Bucur, ulterior dublu-golgheter al României, cu Sportul Studențesc și FC Timișoara. Atacantul, mult timp coleg cu Ionuț Mazilu în ofensiva Găștii Nebune, joacă și el în spațiul ex-sovietic, în Rusia la Kuban Krasnodar, echipă antrenată tot de un bucureștean, Dan Petrescu.
Dintre cei 14 jucători din partida din urmă cu 11 ani, doar Răzvan Farmache și Cristian Irimia se mai află sub contract cu Sportul Studențesc, la acest început de sezon, însă între timp au mai evoluat și pentru alte echipe, iar Costin Lazăr este cel de-al treilea fotbalist care evoluează în acest moment într-un campionat extern (Grecia). Singurul care s-a lăsat prematur de fotbal, la 23 de ani și a rupt aproape orice legătură cu sportul-rege e colegul lui Galamaz din centrul defensivei, Cristian Musteață, căpitan în mandatul lui Ioan Andone.
Întorcându-ne în mileniul II, observăm cu ușurință că doar un singur jucător a repetat performanța de a înscrie trei goluri la debutul a două sezoane, Nicolae Reuter de la CFR Timișoara, în 1946 cu Juventus și în 1948 cu Metalochimic.
În patru rânduri s-au consemnat duble: 1946 – Nicolae Reuter (CFR Timișoara) și Ladislau Incze (Dermagant), 1948 – Nicolae Reuter (CFR Timișoara) și Iuliu Farkas I (Dinamo), 1966 – Nicolae Casandra (Jiul) și Florea Voinea (Steaua), 1969 – Nicolae Dobrin (FC Argeș) și Florea Dumitrache (Dinamo).
Performanțe greu de egalat au realizat, la început de sezon, cuplurile Emil Dumitriu II – Constantin Matei (1962 – Viitorul București) și Aurel Unguroiu – Constantin Frățilă (1963 – Dinamo), ambele cu două hattrick-uri.
Cel mai prolific fotbalist într-un meci din prima etapă a fost stelistul Florea Voinea care a înscris 5 din cele 7 goluri ale echipei sale în partida de la Iași din 1966, în timp ce Iuliu Farkas I (1948 – Dinamo), Nicolae Dobrin (1969 – FC Argeș), Florea Dumitrache (1969 – Dinamo) și Ilie Balaci (1976 – Universitatea Craiova) au înscris câte 4 goluri.
Se observă cu ușurință că echipele din București au un loc central în acestă statistică și practic mai bine de jumătate dintre hattrick-urile primei etape le aparțin și doar de două au fost realizate împotriva lor.
Dinamo este de departe campioană, cu 6 triple, urmată de Viitorul cu 2, în timp ce Juventus, Partizanul, Steaua și Sportul Studențesc și-au trecut numele o singură dată în acest club select.
Juventus este singura echipă din Capitală care a primit un hattrick în prima etapă (1946), dar a și debutat cu unul sezonul următor (1947 – Titi Popescu).
La capitolul încasări de hattrick-uri cel mai prost stă Farul Constanța (3), urmată de Jiul Petroșani (2) și acum, după reușita lui Hamza, de Ceahlăul Piatra Neamț (2).
În încheiere, trebuie remarcat că în toată istoria fotbalului românesc nu a fost înscris un hattrick într-un derby bucureștean, ce e drept numărul unor astfel de confruntări la debut de sezon fiind destul de mic.