Mihai Tudose a anunțat miercuri seară la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea, că l-a numit pe Gică Popescu consilier „pe probleme de organizare de UEFA și sport”.
Această mișcare reprezintă o mare lovitură pentru Răzvan Burleanu, căruia i se arată cât se poate de clar că nu mai beneficiază de susținere politică. La sfârșitul anului trecut i s-a arătat că nu are nici susținere populară, printr-un sondaj realizat de domnul Pieleanu.
A treia mișcare pentru a-i tăia definitiv elanul absolventului de Ștefan Gheorghiu va fi anunțarea candidaturii lui Ionuț Lupescu, care a declarat că se bucură de sprijinul multor oameni de fotbal, dar pentru a candida așteaptă ca acest sprijin să fie transpus și pe hârtie. Adică, semnături de adeziune.
”Mă sună foarte multă lume şi nu doar de acum, ci de anul trecut. Le-am spus ce vă spun şi vouă, anume că este frumos că sunt apreciat, că îi simt alături de mine. Am lucrat şase ani la Federaţia Română de Fotbal cu mulţi dintre ei, indiferent de departamente, iar colaborarea noastra a fost buna, d-aia mă şi apreciază. Aştept să vedem dacă aprecierea asta vine şi pe hârtie”, a spus Lupescu pentru Telekom Sport.
Zilele lui Răzvan Burleanu sunt numărate. Din păcate, cei patru ani de domnie autocrată, în disprețul legilor și statutelor, ne-au tras cu 50 de ani înapoi. Fotbalul românesc este în comă și infuzia de morfină a banului public îl slabește pe zi ce trece. În acest moment, nu mai puțin de 124 dintre membrii afiliați ai FRF își desfășoară activitatea aproape în exclusivitate din bani publici. Anual, fotbalul românesc consumă, din diverse surse bugetare, peste 120 de milioane de lei, din care peste 80% reprezintă salarii.
Faptul că Burleanu va fi înlocuit cu Lupescu nu reprezintă o veste bună în sine. Deoarece, dacă fostul internațional va continua pe aceeași linie, de subordonare politică, va fi în continuare rău.
Ce trebuie făcut începând cu luna mai? În primul rând, Statutul FRF trebuie aliniat la virgulă cu Statutul FIFA. Cele mai importante aspecte sunt reprezentate de afilierea cluburilor de drept public, sistemul electoral, sistemul jurisdicțional și arbitral, respectarea prevederilor imperative ale legilor interne, integritatea competițiilor.
Statul trebuie să sprijine sportul nu trebuie să îl subordoneze. Fotbalul actual de la noi nu este fotbal asociație, ci fotbal de primărie, fotbal de curtea școlii, fotbal pe uliță. Iar finanțarea din bani publici în forma actuală este una a medicrității, în niciun caz a performanței.
Gică Popescu se află acum într-o postură din care, teoretic, poate face mult bine. Chiar dacă va reuși să impulsioneze investițiile necesare pentru organizarea EURO 2020, nu credem că va reuși să obțină finalizarea acestora în timp util.
Fiind însă și consilier pe probleme de sport, Gică Popescu ar putea totuși să propună anumite modificări legislative. Total diferite de bazaconiile promovate de ministrul Dunca și Burleanu prin care se urmărește doar sifonarea banului public.
Ce va urma vom afla destul de curând pentru că au mai rămas doar câteva luni până la Adunarea Generală a FRF, unde se va decide, într-un cadru nestatutar, viitorul fotbalului românesc.