În România, conceptul de fotbal asociație a fost înlocuit cu cel de fotbal politic! Nu mai este o simplă presupunere, deoarece a devenit o realitate.

Peste tot în lume, există politicieni care încearcă să își lipească imaginea de fotbal. Din păcate, la noi nu mai vorbim doar de o tentativă. Fotbalul a fost deja subordonat politicului.
Avem un președinte al FRF ajuns în fruntea fotbalului prin implicarea directă a factorului de decizie politică în alegerile din 2014. Acum avem doi candidați, cotați ca favoriți la alegerile din 18 aprilie, Burlescu și Lupescu, care se bat, efectiv, pe sprijinul politicienilor din administrația centrală și locală. Miza, atât a candidaților, cât și a politicienilor, este aceeași: voturi și bani, adică putere.
Nu mai putem vorbi de competiție sportivă nici în administrația fotbalului, nici pe teren. Câștigă, invariabil, cel care este sprijinit de gașca politică mai puternică.
Acesta este și planul celor care formează asociația sportivă, fără personalitate juridică, Academia Rapid. Un grup organizat și condus de Liviu Dragnea (președintele PSD) și Dan Tudorache (președinte PSD și primar în sectorul 1 al Municipiului București).
Derapajul a devenit atât de mare încât cei implicați nici nu își mai ascund intențiile și implicarea. Cele trei tentative eșuate în instanțe de a căpăta personalitate juridică nu reprezintă decât o mică piedică pentru planul pus în mișcare. Pentru rapidiștii implicați, obiectivul este un buget, practic, nelimitat pentru nivelul României (se vorbește, pe la colțuri, de 18 milioane de euro anual), iar politicienii au nevoie de un sifon de bani și voturi pentru partid.
Așadar, având în vedere că justiția din România e departe de a fi incoruptibilă, primarul Dan Tudorache dă asigurări, în direct la televiziune, că această problemă minoră va fi rezolvată. Probabil, se gândește că la a patra sau a noua tentativă le va ieși în cale un complet de judecată mai maleabil cu privire la anumite norme juridice. Benevol sau strâns cu ușa.
Însă, să facem un exercițiu de imaginație. Presupunem că planul de subordonare politică totală va reuși în următorul an și FIFA nu intervine. Fotbalul va fi superfinanțat din bani publici, iar Academia Rapid devine Marele Rapid și tribunele noului stadionul din Giulești vor deveni repede neîncăpătoare.
Totuși, din păcate pentru fotbalul politic, din patru în patru ani, au loc alegeri locale și generale. Niciun partid nu e veșnic la putere și PSD are deja mari probleme, mai ales în administrația locală din București, unde balața electorală este extrem de sensibilă. PSD a avut întodeauna o poziție extrem de șubredă la nivel de Capitală și, mai ales, în Sectorul 1.
Din acest punct de vedere, pentru PSD, organizarea Campionatului European 2020 la București a devenit o miză extrem de importantă, deoarece turneul final se va desfășura între alegerile locale și alegerile generale. Printr-o minune, două dintre cele patru stadioane prevăzute în planul de reabilitare vor fi finalizate în timp util. Realist vorbind, arenele din Ghencea și parcul Dinamo au șanse reduse să fie gata până la data de 12 iunie 2020.
Despre linia de metrou de la Otopeni nici să nu mai vorbim. Aceasta este doar o poveste pentru adormit UEFA. Aproximativ 17 km de tunel nu se vor face în România actuală, în doi ani, nici dacă se lucrează cu chinezi. La momentul oportun, va fi aruncată pe masă varianta alternativă, linia de tren, la care deja se lucrează de câțiva ani, Otopeni – Mogoșoaia – Chitila – Gara de Nord, dar care are o mică problemă. Nu e metrou. Mai mult, nici legătura între stația de cale ferată Otopeni și terminalul aeroportului (de 1-1,5 km) nu e o certitudine.
Totuși, calculul PSD-ului este, în mare parte, greșit. Eșecul sau succesul organizării Campionatului European la București nu va avea un impact atât de important asupra rezultatului electoral. Numărul celor care vor ține cont de acest aspect, în momentul votului, va fi extrem de redus. De exemplu, chiar dacă toți fanii rapidiști, în semn de recunoștință pentru bugetul alocat și revenirea în Liga 2, cu perspective de Liga 1, vor vota cu PSD, ponderea va fi minusculă. În Sectorul 1, această pondere e de-a dreptul neglijabilă.
Evident, partidele de Opoziție se vor concentra în iunie 2020, dacă le duce capul, pe primăria Capitalei și pe cea a Sectorului 1. Cel mai ușor de cucerit din punct de vedere electoral. Ce se întâmplă cu finanțarea sportului din bani publici dacă Firea și Tudorache zboară din funcție? Evident, noii primari nu își pot asuma nivelul de finanțare asigurat de PSD, din moment ce acuză actuala administrație de grave ilegalități.
Dacă Marele Rapid va fi introdus cu japcă în Liga 3, așa cum promite Dan Tudorache, vara anului 2020 poate să reprezinte momentul promovării în Liga 1. Până atunci se va încerca atragerea de investitori pentru a asigura o stabilitate financiară, însă pentru obiectivele propuse finanțarea publică va reprezenta o componentă vitală. Ce se întâmplă dacă robinetul conectat la bugetul local se va închide? Această întrebare este valabilă pentru orice club de fotbal din țară și răspunsul l-am primit deja de foarte multe ori… Moarte subită!
În concluzie, fotbalul politic este un sport practicat de strigoi pentru strigoi. Acesta este posibil și viabil doar până apare exorcistul. Apoi, e gata!
Despre marele proiect de fotbal politic cu niște strigoi și Denise Rifai
https://www.facebook.com/academiarapidoficial/videos/187786905283027/