Federația Română de Tenis a publicat o precizare pe site-ul oficial prin care recunoaște practic că funcționează de peste 15 ani cu încălcarea normelor de ordine publică.
Redăm în întregime textul și apoi îl vom analiza succint:
„Având în vedere acuzațiile care circulă în mediul virtual, după prezentarea listelor cu candidați la Alegerile FRT din data de 19 iunie 2019, Federația Română de Tenis face următoarele precizări: Propunerile de candidați la funcțiile de Președinte și Vicepreședinte, prin adresa clubului ACSTC Pamira înregistrată la FRT sub nr. 968/03.06.2019, nu pot fi luate în considerare în temeiul adresei Ministerului Tineretului și Sportului nr. 2561/11.03.2019, conform căreia „având în vedere faptul că membrii afiliați nu sunt înregistrați în Registrul Special al Federațiilor ținut de Tribunalul București și, prin urmare, nu au și calitatea de membri asociați, apreciem că aceștia nu îndeplinesc condițiile prevăzute de art 21 alin (1) din OG nr. 26/2000”.
Așadar, ceea ce ACSTC Pamira, prin vocea și acțiunile președintelui Marius Vecerdea, a demonstrat de nenumărate ori, în special, în instanțele de judecată, este recunoscut acum de FRT.
Modificările actelor constitutive ale asociațiilor și federațiilor, indiferent de statutul lor, trebuie înregistrate în registrul special pentru a produce efecte. În ceea ce privește strict federațiile sportive, orice modificare a componenței membrilor sau a componenței organelor de conducere, în temeiul Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului, reprezintă modificare a actului constitutiv. Mai mult, în mod obligatoriu, aceste modificări trebuie înregistrate, în termen de 15 zile, și în Registrul Sportiv ținut de Ministerul Tineretului și Sportului.
MTS a permis ca federațiile să cadă în păcat
Din păcate, așa cum reiese din adresa citată în precizarea FR Tenis, nici funcționarii publici ai MTS nu înțeleg foarte bine legea în bază căreia funcționează. De ce? Pentru că între membri asociați și membri afiliați există o singură diferență: modul de dobândire al calității de membru.
Constituirea unei federații se realizează prin asociere, prin acordul de voință al membrilor și din acest singur motiv acestora li se mai spune și membri asociați.
Pe parcursul funcționării federației, doritorii pot deveni membri ai acesteia, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de statut, prin afiliere. Conform art.1 lit.h) din Regulamentul de aplicare al Legii nr.69/2000: afiliere – ca act juridic reprezintă decizia luată de o federație sportivă națională de a admite printre membrii săi o structură sportivă; ca relație juridică este legătură care unește o federație sportivă națională cu fiecare structură sportivă afiliată;
Însă, după cum spuneam, pentru ca afilierea să producă efecte, fiind vorba de o modificare a structurii federației, a actului constitutiv, aceasta trebuie supusă aprobării instanței Tribunalului București și înscrisă în registrul special. Ceea ce oarecum reiese din adresa MTS.
Așadar, indiferent ce prostie se strecoară, intenționat sau nu, prin statutul oricărei federații, aceasta este lovită de nulitate dacă contravine unor norme legale imperative, mai cu seamă a unor de ordine publică.
FRT invocă propria culpă!
Însă altceva este cu adevărat hilar în precizarea FRT! Calitatea ACSTC Pamira de membru al FRT a fost recunoscută toate instanțele din țara asta minunată și dovadă stau teancuri de hotărâri judecătorești. Și cităm dintr-o astfel de hotărâre: “tocmai pentru că apelanta (FRT) din propria sa culpă nu a solicitat Tribunalului înscrierea hotărârii Adunării Generale anterioară prin care intimata-reclamantă (ACSTC Pamira) ar fi fost afiliată la Federație”.
Așadar, FRT impută ACSTC Pamira faptul că nu a solicitat înregistrarea modificării actului constitutiv, prin care clubul a obținut calitatea de membru. Te doare capul cu federalii ăștia. Păi tocmai d-asta se judecă Pamira de ani de zile, ca FRT să intre în legalitate. Aici fără plângere penală la DNA și, eventual, cerere de dizolvare nu se va rezolva nimic! La fel ca la Federația Română de Fotbal!
În altă ordine de idei, tot pe site-ul FRT, a fost postată și lista finală a candidaților la funcțiile de conducere scoase la bătaie într-o Adunare Generală anunțată pentru data de 19.06.2019, la fel de ilegală ca și precedentele. Cine a convocat-o, cine o organizează, cine participă, cine verifică mandatele, cine votează și, mai ales, cine trage sforile?