Electroaparataj, liderul din Liga 4, a câștigat cu scorul de 3-0 partida din etapa a 16-a cu VK Soccer, prin decizia Comisiei de Disciplină, deoarece oaspeții nu au achitat baremul de arbitraj de la precedentul joc, prin una din metodele stabilite de AMFB.
Cele două echipe au disputat totuși un amical, un antrenament bun pentru echipa antrenată de Marian Paraschiv în perspectiva următoarelor patru jocuri, cea mai dificilă serie din acest retur.
Electroaparataj s-a impus fără probleme, cu scorul de 9-1, golurile fiind marcate de Gabriel Pristolian (5), Paul Tecaru (3) și Mădălin Mocănașu. Golul de onoare al oaspeților a fost înscris dintr-o lovitură liberă de la 17 metri executată pe colțul scurt.
Cel mai interesant aspect rămâne însă motivul neprogramării celor de la VK Soccer, asupra căruia conducerea AMFB a exprimat un punct de vedere public, prin intermediul ilfovsport.ro.
OK, am înțeles că AMFB are stabilite anumite modalități de plată pentru baremul de arbitraj, însă nu înțelegem de ce acesta are încadrare de venit salarial. Practic, din comunicat reiese că, pe lângă cuantumul net al baremului, clubul trebuie să achite contribuțiile către stat specifice veniturilor salariale.
Codul Fiscal precizează clar că veniturile de natură salarială sunt cele provenite din activități dependente, iar arbitrajul numai activitate dependentă nu e, fiind de altfel definit ca o activitate independentă.
Altfel, orice club s-ar putea îndrepta către orice arbitru cu pretenții de daune, din motive de genul: arbitrul nu ne-a acordat trei penalty-uri cum i-am impus să procedeze, ba mai mult ne-a sancționat cu două lovituri de pedeapsă, în condițiile în care îi plătim salariu și ar trebui să se subordoneze intereselor clubului. Și ar avea câștig de cauză.
Absurdul situației este evident și nu mai trebuie demonstrat că baremul de arbitraj trebuie încadrat în venituri din activități independente (nu e venit salarial), iar arbitrajul, ca încadrare CAEN, la alte activități specifice cluburilor sportive.
În consecință, pentru baremul de arbitraj nu trebuie achitate contribuțiile specifice veniturilor salariale (~85% din net), ci doar impozitul pe venitul realizat, indiferent dacă încasarea s-a făcut de către persoană fizică, PFA, SRL sau asociație.
Noua conducere a AMFB se confruntă cu multe probleme juridice, inclusiv cu aceasta, care trebuie rezolvate cât mai repede. Însă există și posibilitatea ca, în curând, să nu mai aibă ce să mai rezolve, dacă se dizolvă jucăria.