Electroaparataj a sesizat săptămâna trecută Comisia de Etică și Disciplină a FRF cu privire la neexecutarea hotărârilor definitive, în baza articolelor 85 și 107 din Regulamentul Disciplinar.
Acțiunea a fost introdusă joi și vizează hotărârea pronunțată de Comisia de Disciplină a AMFB în dosarul 1078/CD/2015-2016. În astfel de cazuri nu există cale de mijloc. Comisia jurisdicțională competentă, respectiv Comisia de Etică și Disciplină a FRF, trebuie doar să constate dacă hotărârea definitivă a fost pusă în aplicare sau nu.
Dacă nu a fost pusă în aplicare, Comisia trebuie să stabilească responsabilii și să aplice sancțiunile stabilite de Regulamentul Disciplinar, adică suspendarea dreptului AMFB de a organiza competiții, interzicerea participării persoanelor din conducerea AMFB, responsabile pentru neexecutarea hotărârii, la orice activitate legată de fotbal pentru o perioadă de 2 ani și penalitate sportivă de 10.000 lei, iar dacă situația nu intră în normal până la începutul noului sezon, AMFB va fi exclusă conform statutului FRF.
Situația este cât se poate de clară, însă nici angajații FRF nu sunt deloc pe treaba lor și încearcă să mușamalizeze cazul. Acesta trebuia rezolvat de mult, cu celeritate, având în vedere că a afectat integritatea competițiilor organizate de FRF, respectiv barajul de promovare în Liga 3. Dar să luăm pe rând personajele implicate.
CLAUDIU BABOI Un simplu angajat al AMFB care și-a asumat neexecutarea hotărârii definitive pronunțată de Comsia de Disciplină a AMFB în dosarul 1078/CD/2015-2016. În calitate de asistent manager, acesta a uzurpat întreaga conducere a AMFB, în condițiile în care Comitetul Executiv nu s-a mai întrunit statutar din luna decembrie. Astfel, este de înțeles de ce a ascuns Contestația depusă de Electroaparataj la Comisia de Disciplină a AMFB împotriva Deciziei Comitetului Executiv de Omologare a Rezultatelor campionatului Liga 4, ediția 2015-2016: această decizie, obligatorie pentru stabilirea clasamentului final și, implicit, a campioanei, NU EXISTĂ!
ADRIAN STÂNGACI Șeful Departamentului Juridic Neoficial al FRF lucrează mână-n mână cu domnul Baboi, cu aceleași metode, respectiv dosirea documentelor. Cu toate că Președintele și Secretarul General au fost sesizați direct de clubul Electroaparataj, conducerea FRF are doar o vagă idee despre situația gravă creată la AMFB. Cu toate că primește salariu în mod oficial, domnul Stângaci și-a asumat sarcina să răspundă în numele FRF, în mod neoficial la sesizări oficiale. Clubul Electroaparataj așteaptă, până la expirarea termenului legal, răspuns oficial din partea celor sesizați, în special din partea Secretarului General al FRF.
DANIELA POP Secretar oficial al Comisiei de Recurs și al Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor și secretar neoficial al Comisiei de Etică și Disciplină. Joi, această persoană și-a permis să refuze înregistrarea Sesizării cu privire la neexecutarea hotărârilor definitive, pentru care Electroaparataj a achitat taxa de 500 lei, pe motiv că litigiul trebuie rezolvat la nivel de AMFB înainte de a fi trimis la Comisia de Recurs a FRF, iar pentru lămuriri suplimentare l-a trimis pe reprezentantul clubului Electroaparataj la domnul Stângaci. Această persoană plătită de FRF se enervează foarte repede când e deranjată din inactivitatea curentă și dă dovadă fie de implicarea activă în acest caz, fie de incompetență. Oricum, Electroaparataj a înregistrat Sesizarea adresată Comisiei de Etică și Disciplină la Registratura Generală. Un exemplar al sesizării trebuie comunicat AMFB, având termen de 7 zile pentru răspuns, înainte de a intra pe rolul comisiei, cel mult în două săptămâni de la data înregistrării.
RADU VIȘAN Secretarul General al FRF se află în ceață totală, unde a fost vârât, probabil, de domnul Stângaci. Având probleme mult mai importante, domnul Vișan își ignoră sau cel puțin nu-și cunoaște atribuțiile funcției, stabilite prin Statut, ROAF și Regulamentul Disciplinar. Într-o discuție informală cu reprezentantul clubului Electroaparataj, la care a participat și domnul Stângaci, Secretarul General a recunoscut că sunt mari probleme regulamentare la nivel de AJF/AMFB, însă nu are pârghii prin care să intervină. Aici iar e în beznă, deoarece Secretarul General are o sculă importantă la dispoziție și anume Sesizarea Comisiei de Etică și Disciplină a FRF cu privire la orice tâmpenie gravă comisă de un membru afiliat. De asemenea, domnul Vișan a sugerat voalat o soluție pe cale amiabilă într-un litigiu care nu mai poate fi soluționat decât prin decizii ale comisiilor jurisdicționale, deoarece timpul compromisului, dacă a existat, a trecut de mult. Oricum, clubul Electroaparataj i-a oferit încă un exemplar din Sesizarea adresată Secretarului General în urmă cu aproape trei săptămâni, astfel că acum nu mai poate afirma că nu cunoaște natura și fondul acesteia.
RĂZVAN BURLEANU Girantul lui Baboi, cel puțin așa lasă asistent-managerul să se înțeleagă. Președintele FRF are probleme multiple în aceste zile și nu are timp pentru o situație marginală din punctul său de vedere, însă statutar și regulamentar, mult mai importantă decât numirea selecționerului care va rata calificarea la Mondialul din 2018. În timpul unei discuții la sediul AMFB cu reprezentanții Electroaparataj, Claudiu Baboi a pretins că a avut o convorbire telefonică cu Răzvan Burleanu pe tema campioanei Capitalei și se bucură de suportul președintelui FRF.
Din toată această situație clară, rămâne însă ceva extrem de neclar: de ce se cramponează unii angajați ai FRF și încearcă să blocheze soluționarea litigiului de către comisiile competente. La domnul Baboi am înțeles de ce. A comis-o și trebuie s-o bage sub preș. Însă interesul FRF cu privire la numele campioanei Liga 4 București rămâne de determinat. Fie e vorba de o înțelegere cu privire la renunțarea la acțiuni în instanță, în special la cererea de invalidare a Adunării Generale a FRF din data de 10 mai 2016, fie cineva din vârful ierahiei uneia dintre cele două federații ține morțiș să își arate musculatura, iar trăpădușii se pun bine cu șeful, fie există o cointeresare de natură oneroasă. Oricum, acum există termene legale care trebuie respectate, în caz contrar se vor deschide alte căi de acțiune, inclusiv cea a plângerii penale.
Neexecutarea hotărârilor definitive ale comisiilor jurisdicționale reprezintă una dintre cele mai grave abateri, sancțiunile fiind stabilite de art.85 din Regulamentul Disciplinar, dar, mai nou, și de Codul de Procedură Civilă. Deoarece există posibilitatea ca Sesizarea clubului Electroaparataj să nu fie prezentată Comsiei de Etică și Disciplină a FRF (așa cum s-a întâmplat cu Contestația depusă la Comisia de Disciplină a AMFB) o prezentăm public pentru toate persoanele interesate, inclusiv pentru membrii comisiei. Vom reveni cu detalii la interval de două-trei zile, cât e vara de lungă…
SESIZARE
privind neexecutarea hotărârilor definitive
pronunțate de Comisia de Disciplină a AMFB