Electroaparataj avea nevoie, vineri, cel puțin de un egal din meciul cu Comprest, pentru a se menține pe prima poziție în clasament.
Teoretic, echipa antrenată de Marian Paraschiv era favorită și ar fi trebuit să câștige la pas cele trei puncte, însă partida de pe Rocar, programată de la ora 11.00, s-a disputat în condiții speciale, mai ales la nivelul lotului, iar remiza albă înregistrată reprezintă un punct imens pentru lider.
Electroaparataj s-a prezentat la acest meci fără cinci jucători de baza, iar antrenorul a trebuit să găsească formula optimă pentru primul 11. Fără fundașii de banda Dimitrioglo și Tecaru, fundașul central Alecu, mijlocașii Ferăstrău și Victor Pristolian, adică jumătate dintre jucătorii de câmp, s-au făcut unele permutări interesante. Fundașul central Ioniță a trecut în banda dreaptă, mijlocașul central Claudiu Vasile a coborât lângă Victor Petcu, atacantul Florin Nicolae a fost reprofilat fundaș stânga, mijlocașul dreapta Mocănașu a fost mutat în centru, iar atacantul-junior Teutu a jucat extremă dreaptă. Doar pe cele două posturi de atacant au fost jucători de „meserie”, Robert Micu și Gabriel Pristolian. Tot pe posturile lor au evoluat portarul Cezar Stancu, mijlocașul central Logofătu și mijlocașul stânga (junior), Tănase.
Timp de 70 de minute, jocul a fost echilibrat, cu câteva ocazii importante de a deschide scorul la fiecare poartă. Însă, pe final, terenul s-a înclinat spre poarta lui Cezar Stancu. Portarul Electroaparatajului a avut două-trei intervenții bune în prima repriză, dar în cea de-a doua a fost protejat de noroc și de atacanții gazdelor care nu au nimerit cadrul porții nici măcar o singură dată, cu toate că s-au aflat în situații ideale de finalizare.
În partea secundă, Electroaparataj a avut două ocazii imense în care putea da lovitura. Mai întâi, Gabriel Pristolian a scăpat singur, l-a depășit pe Stegărescu, dar a preferat să trimită de la 16 metri spre poarta goală, dar a făcut-o slab, în loc să se ducă cu mingea până-n plasă. Apoi, o centrare a lui Mocănașu i-a găsit liberi pe Tănase și Micu, iar atacantul a căutat bine colțul lung, dar mingea a trecut puțin pe lângă bară.
Având în vedere mai ales finalul meciului, Electroaparataj a câștigat un punct important care o menține pe primul loc.
Sâmbătă, Progresul a învins Electrica cu 5-0 și a sărbătorit trecerea pe prima poziție, considerând că i se cuvin cele trei puncte din meciul cu VK Soccer pe care l-a pierdut la masa verde pentru neprezentare.
Numai că Regulamentul de Organizare al Activității Fotbalistice (ROAF), dar și logica, spune cu totul altceva. Și anume, că o echipă penalizată nu poate fi premiată pentru că o altă echipă a fost ulterior penalizată.
Articolul 17 din ROAF precizează clar că în cazul în care o echipă este exclusă din campionat după încheierea turului va pierde cu 3-0 meciurile din retur, cele desfășurate și cele care urmau să se desfășoare după momentul excluderii.
Situația meciului Progresul – VK Soccer nu se încadrează, deoarece nu s-a desfășurat și nici nu este programat să se desfășoare. Probabil, Compartimentul Competiții al AMFB va sesiza Comisia de Disciplină asupra acestui aspect și se va lua decizia regulamentară, fie ca meciul să fie considerat nedisputat, fie pierdut prin forfait de ambele echipe.
Pentru a înțelege mai bine mecanismul regulamentar privind sancțiunile de pierdere a meciului prin forfait, dăm un exemplu ipotetic, prevăzut de ROAF. Dacă la un meci niciuna dintre echipe nu prezintă carnetele jucătorilor. Ce s-ar întâmpla? S-ar rejuca meciul? Nu! Conform articolului 13, coroborat cu articolul 14 din ROAF și articolul 79, alin.1 din Regulamentul Disciplinar, ambele echipe pierd meciul prin forfait. În niciun caz, dacă una dintre ele va primi ulterior o a doua sancțiune, cealaltă echipă va fi iertată și va primi premiu trei puncte la un meci la care nu s-a prezentat (neprezentarea carnetelor înseamnă neprezentare la meci). Pentru că există posibilitatea ca să primească o a doua sancțiune, care va fi considerată a doua neprezentare, rezultând pe cale de consecință excluderea. Deci nu există posibilitatea nici logică, nici regulamentară, ca un meci pierdut prin forfait să fie ulterior câștigat.
În situația Progresului, Comisia de Disciplină a luat decizia de a da meci pierdut cu 3-0. Această hotărâre, dacă se considera că nu ar avea bază regulamentară sau ar fi intervenit un caz de forță majoră, putea fi atacată în termen la Comisia de Apel. Progresul s-a adresat însă tot Comisiei de Disciplină cu o cerere de rejucare/reprogramare, însă aceasta nu a avut temei și a fost respinsă, astfel că prima hotărâre a rămas definitivă și nu mai poate fi întoarsă nici măcar la TAS, deoarece clubul nu a utilizat căile de atac regulamentare avute la dispoziție.
Am comentat destul situația, inclusiv la articolul precedent, la care am primit un mesaj simpatic de la un suporter suparat. Acesta consideră că în ROAF ar fi trebui să se utilizeze formularea „meciuri efectiv disputate” și i-am răspuns că nu există meciuri disputate pe jumătate sau pe sfert. Un meci poate avea doar trei stări: s-a disputat, urmează să se dispute sau nu s-a disputat.
CLASAMNET LIGA 4