Viitorul Axintele, lider al Seriei a II-a, a fost vineri în Colentina și a reușit să își mai treacă în cont încă o victorie, obținută datorită celor două lovituri de pedeapsă dictate în repriza secundă, într-un interval de numai cinci minute.
Juventus a avut inițiativa în prima parte a jocului, dar construcția elevilor lui Eugen Trică a fost destul de anevoioasă, marcajul strict făcut de oaspeți pe tot terenul și fragmentarea repetată prin procedee neregulamentare lăsând destul de puține posibilități de manevră. De fapt, aceasta pare să fie tactica prin care elevii lui Ion Nica au și obținut cele 7 victorii din acest sezon. Viitorul nu se sinchisește prea mult de contrucție. Importante pentru ialomițeni sunt recuperarea rapidă a balonului și pasa lungă pe vârfuri. Acest tip de joc necesită multă determinare și consum fizic, iar fotbaliștii din Axintele stau foarte bine la aceste capitole.
Din păcate, Comisia Centrală a Arbitrilor continuă experimentele pe socoteala echipelor bucureștene și a trimis în Capitală o brigadă condusă de Marean Bordean din Sibiu. Centralul a încercat să demonstreze cât de modern știe să arbitreze (a la Champions League) și a lăsat jocul liber încă din start, greșeală pe care o vedem la debutanții de la Liga 4. Fundașii Viitorului n-au stat prea mult pe gânduri și au profitat din plin de lispa de reacție a sibianului, care în afara să repete obsesiv „Atenție, mâna!” nu a făcut altceva. Gogule, când un fundaș își ia adversarul de trei ori în brațe în numai cinci minute, cel puțin, te duci și îi spui să îl ia acasă sau să îl ducă în luna de miere, dacă tot s-a atașat atât de tare și nu-i mai dă drumul. Mai mult, dacă după șapte faulturi din spate avertizezi jucătorul că la următorul ia galben și peste numai un minut uiți ce i-ai spus, ai nevoie de Lecitină.
Faza care a pus capac s-a petrecut în minutul 33, când Oprișan a intervenit prin alunecare la Truță, nu a lovit mingea cum și-ar fi dorit și apoi l-a oprit pe atacant, cu piciorul ridicat, să intre în posesie (în fotografie se observă intențiile celor doi jucători, din direcția privirilor. În timp ce Truță e cu ochii pe minge, fundașul e atent să nu îi scape adversarul). Faultul nu a fost observat nici de central, nici de asistentul vâlcean Silviu Donțu, care nu a mai prestat la acest nivel de un an de zile, dar și-a revenit în repriza secundă, când a observat de la 50 de metri herțul comis la prima lovitură de pedeapsă, trecut și acesta cu vederea de central.
Domnilor de la CCA, cu a reușit domnul Bordean să prindă, în acest sezon, 5 meciuri la centru și 6 rezerve, când nu vede de la 5 metri ce vede un stadion întreg? Și, mai ales, cum a ajuns în lotul de Liga 2? Și de ce e delegat etapă de etapă la Liga 3, după ce a comis-o în urmă cu două săptămâni la meciul Luceafărul Oradea – UTA, în timp ce arbitrii din lotul de Liga 3 prind meci, în cel mai fericit caz, o dată la trei etape?
Însă, să ne întoarcem la repriza secundă a meciului disputat ieri pe stadionul Juventus. Gazdele au continuat să spere că pot trece de barajul ialomițean chiar și după deschiderea scorului din lovitura de pedeapsă, neacordată inițial de Bordean, dar la protestele susținătorilor oaspeților și-a întors privirea către asistentul aflat pe cealaltă parte a terenului, care plecase deja către careul de 16 metri. Ionuț Fătu a transformat fără emoții, iar Juventus se aruncă spre poarta lui Răduță. După numai cinci minute, Viitorul Axintele beneficiază de cel de-al doilea penalty pentru un fault din spate. Inițial, Bordean a lăsat jocul să continue, iar apoi, pentru că avantajul nu s-a concretizat, a revenit. Totuși, despre ce avantaj poate fi vorba din moment ce faultul s-a produs în suprafața de pedeapsă, într-o poziție laterală? Robu a transformat lovitura de pedeapsă, chiar dacă Bobariu (68) ghicise colțul și i-au lipsit câțiva centimetri pentru a se opune golului.
O nouă demonstrație a calităților excepționale pe care le posedă nea Marean s-a produs după două minute în marginea careului de 16 metri al Viitorului. Ene trece elegant mingea pe lângă Simion, care intrase prin alunecare, fundașul oprește intenționat mingea cu mâna, centralul lasă jocul să continue, iar Ene, fiind în continuare cu marcaj, nu reușește pasa și jocul continuă. Evident, avantajul nu s-a concretizat, faza nu a fost întoarsă și nici Simion nu a primit cartonașul galben, fiind iertat pentru a n-șpea oară.
Ultimul sfert de oră s-a jucat practic la trecerea timpului, Juventus mai încercând timid poarta cu câteva șuturi de la distanță.
Chiar dacă a pierdut în fața liderului, Juventus a arătat mai bine decât în precedentele jocuri, echipa fiind încă în faza de construcție și de consolidare a relațiilor de joc.
Cât despre nea Marean, sperăm să nu îl mai vedem prea curând, deoarece nu suntem capabili să înțelegem deciziile unui exponent al arbitrajului mondial.
Juventus București: Bobariu – Butoi, Delcea, Stoian, Ad. Ilie – Rotaru, Covaciu – Tene, Bustea, Abuzătoaiei – Truță
Rezerve: Lazăr, A. Dumitru, Lupașcu, Bălan, M. Ene, Dumitrescu, Șerbu
Antrenor: Eugen Trică
[hana-code-insert name=’Ad continut’ /]
Viitorul Axintele: Răduță – S. Vasile, Pintilie, Simion, Oprișan, Dedu, Robu, Fătu, Florea, N. Ionel, Chiriță
Rezerve: Sava, Mihociu, Șelaru, Rață, Ștefan, Novac, Bogorodiță
Antrenor: Ion Nica
[hana-code-insert name=’Juventus – Viitorul Axintele 0-2′ /]