FRF are tot felul de mărci. Liga 2 e una dintre ele. Mai are „Să aducem ulița pe stadion” și „Stadionul pe uliță”. Cea mai tare marcă a FRF e însă „CAP ce bine e!”.
Întâmplător azi am fost vreo 4 ore sinistrat la Casa Fotbalului. Fără legătură cu ședința la care au fost convocați președinții cluburilor din Liga 2. Dar, fără să mă bag în seamă având alte priorități, n-am putut să mă fac că nu aud ce nemulțumiri avea majoritatea acestora.
Ulterior, din ce a apărut pe alte site-uri, se pare că nemulțumiții și nemulțumirile au rămas la ușă.
JUVENTUS, SINGURUL CLUB CARE FLUTURĂ STEAGUL ÎN FAȚA FRF
Discuția este extrem de simplă. FRF a promis minim 700.000 de euro din drepturile TV, oferta a fost la jumătate.
Teoretic, dar și legal, Liga 2 este organizată în Ligă Profesionistă. Din păcate, cel care a militat ani la rândul pentru această ligă stă acum la cheremul federalilor și nu mișcă în front. Auraș Brașoveanu a fost condamnat penal, cu suspendare. Și are drepturile de administrare a unei firme sau asociații interzise pe doi ani și ceva. Sentință definitivă.
Cei aflați la conducerea FRF se bucură încă de un oarecare suport din partea serviciilor de forță și îl folosesc pe domnul Auraș atunci când este nevoie. Cum a fost episodul cu numirea neamțului Daum.
În mod normal, și așa cum se va constata după judecarea plângerii formulate de Florin Prunea, domnul Auraș se va duce la beci pentru că nu a respectat condițiile suspendării executării pedepsei. Azi alerga pe holurile de la Casa Fotbalului destul de haotic. Când sus, când jos, când la stânga, când la dreapta.
LPF 2, OMORÂTĂ DE CREATOR
Nu ascund că în urmă cu vreo patru ani eram fan Brașoveanu. Omul avea prestanță, avea ceva de spus, era ferm pe poziții. Azi e doar o altă dezamăgire.
Dar nu e singura. Din toți nemulțumiții doar Juventus a rămas pe poziție și le-a dat Sugus negociatorilor FRF.
Hai să spunem lucrurilor pe nume… Club de Liga 2, ce preferi? Să încasezi 17.000, 30.000, hai 50.000 de euro pentru un sezon cu 19 meciuri în organizare, din care vor fi televizate cel mult 9 sau să dai drepturile unei televiziuni cu titlu gratuit, cu condiția să îți televizeze toate cele 19 meciuri?
Pe de altă partea, așa cum am arătat deja, nu poți cere bani, indiferent că sunt mulți că sunt puțini pentru o prestație nici măcar la nivel de curtea școlii. Acest sezon este unul experimental. Au fost înscrise toate echipele care aveau cea mai neînsemnată urmă de drept de a participa în competiție. Probabil pe parcurs cel puțin patru formații vor abandona și selecția naturală își va intra în drepturi.
Liga 2 nu poate avea mai puțin de 16 echipe și nici mai mult de 18. Două variante mari și late. Problema federalilor e că au negociat sau au dat drepturile de televizare fără un mandat valid. Ce semnează BRașoveanu e egal cu zero, iar promisiunea făcută când ai păcălit cluburile din Liga 2 trebuie respectată.
FRF NU ÎȘI SUSȚINE PROMISIUNILE
Managementul corporatist nu a fost în stare să vândă decât un pachet cu 350.000 (50000 sunt puși de Nașul Mare), nicio problemă. Până la 1 milion de euro pune Federația și în medie fiecare echipă va primi 50000 de euro. O sumă în continuare modică dar din care se pot acoperi unele cheltuieli.
Anul acest nu se mai rezolvă nimic. Însă până va începe returul cluburile trebuie să se organizeze pe baze deja stabilite prin înregistrarea LPF2. Iar la anul fiecare echipă să primească un kinim de 150000 de euro pentru cedarea drepturilor TV (aproximativ 2,4 milioane euro pentru 240 de meciuri), adică 10000 de euro pe meci, sumă care aproape acoperă costurile de organizare, deplasare și cazeare al echipelor.
În concluzie, majoritatea cluburilor din Liga 2 poată fustă și singurul club care înțelege că FRF nu își poate bate joc de dreptul cluburilor este Juventus. În aceste condiții, nici nu e de mirare că echipa din Colentina are deja parte de arbitraje precum cel de la Brașov…