De foarte mult timp semnalăm faptul că AMFB își desfășoară activitatea în afara cadrului legal și că cei care conduc discreționar Asociația Municipală de Fotbal București utilizează o eroare materială pentru a crea o aparență de legalitate.
Persoane fizice și juridice au acționat în coluziune pentru a controla activitatea AMFB și în ultimii ani s-au folosit de înscrierea eroanată în Registrul Special ținut de Judecătoria Sectorului 6 a componenței Comitetului Executiv, aleasă în 2013. Numai că acel Comitet Executiv nu a trecut controlul de legalitate și a fost respins definitiv de Tribunalul București, pentru că Adunarea Generală nu a fost convocată statutar.
În ultimul timp am acționat împreună cu mai multe cluburi, în special cu Progresul București, pentru reinstaurarea legalității la AMFB.
Primul rezultat concret are și efecte extrem de importante. Pe data de 10 octombrie 2017 am finalizat redactarea Acțiunii în radiere a mențiunii cu privire la componența Comitetului Executiv și, după ce a fost plimbat câteva zile, Progresul a depus-o la Judecătoria Sectorului 6. N-a trecut o săptămână și eroarea materială, de care vorbim deja de ani de zile, a fost îndreptată prin Rezoluția judecătorului delegat (foto).
Parctic, ultimul Comitet Executiv ales statutar și legal este cel din 2007, cu mandat până în 2011, având în componență pe Vasile Avram (președinte), Ion Motroc (vicepreședinte), Marian Rusu (vicepreședinte), Tudorel Baciu (membru) și George Mihăilescu (membru).
În concluzie, AMFB nu și-a mai constituit organul executiv de conducere din anul 2011 și, în consecință, toate hotărârile adoptate după acest an sunt lovite de nulitate.
Implicațiile sunt majore și iată doar câteva exemple:
- AMFB nu poate fi reprezentată în instanțe, deoarece nu are reprezentat și contractele de asistență juridică încheiate în numele și pe seama AMFB sunt lovite de nulitate, așa cum s-a demonstrat deja în câteva procese.
- Adunările Generale ale AMFB, patru la număr dacă am ținut socoteala corect, au fost convocate nestatutar, inclusiv cea în care a fost ales Marian Lumînare ca înlocuitor al lui Vasile Avram, pentru 2 ani dintr-un mandat inexistent.
- Validarea rezultatelor competițiilor organizate de AMFB este lovită de nulitate.
- Înscrierea în competiții a unor formații, prin hotărârea Comitetului Executiv, este de asemenea lovită de nulitate. Cel mai recent caz este și cel mai mediatizat. Prin semnătura unor „oameni de pe stradă”, conduși de Marian Lumînare, au fost înscrise în competiția Liga 4 echipele UM CSA Steaua, Academia Rapid, SC FC Dinamo și Carmen, cu încălcarea art.54 din Statutul FRF.
Aceasta a fost un prim pas, necesar și suficient. Persoanele care au uzurpat funcțiile de conducere ale AMFB au făcut-o având cunoștință de hotărârea definitivă a Tribunalului București, prin care s-a constatat că Adunarea Generală din 2013 a fost convocată nestatutar.
Avem deja introduse câteva acțiuni importante și vor mai urma și altele până la finalul anului. Aceste demersuri au ca unic scop instaurarea unui cadru statutar și legal la AMFB.
O prioritate va fi comunicarea către toate instituțiile de interes a extrasului din Registrul Special ținut de Judecătoria Sectorului 6 eliberat astăzi clubului AS FC Progresul București.
În primul rând către Ministerul Tineretului și Sportului, sesizat pe data de 13.10.2017, cu privire la cele mai importante derapaje care s-au petrecut la AMFB. La punctul patru, chiar am făcut referire la îndreptarea erorii materiale:
„În prezent, se fac demersurile legale pentru îndreptarea erorii materiale și radierea mențiunii privind componența Consiliului Director din Registrul Special.”
Evident, în acest moment, Ministerul Tineretului și Sportului trebuie să inițieze un nou control, în lumina documentelor prezentate și să decidă dacă va emite sau nu un nou Ordin prin care Certificatul de Identitate Sportivă al AMFB să fie suspendat sau chiar retras.
Ce e de făcut în această situație? Am spus exact de nenumărate ori. Nu e greu. Respectarea prevederilor legale și statutare. Atât!