În această dimineață, procurori ai Structurii Centrale a DNA s-au prezentat la sediul FRF pentru a discuta strategia de campanie cu Burlescu și Stângescu. La o cafea și o smochină, la aproape 4 ani de la depunerea plângeri penale împotriva lui Mircea Sandu, competenții procurori ai DNA au solicitat niște documente pe care ar fi trebuit să le aibă deja la dosar sau măcar în dosarul privind dezafilierea clubului Universitatea Craiova.
Motivația ar fi că s-a extins urmărirea penală și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, pe lângă mai vechea folosire a influenței sau autorității.
Concret, în februarie 2011, Comitetul Executiv a aprobat acordarea unui comision de 5,5 % din despăgubirea obținută de la Loteria Română, care “să se regăsească într-un bonus care să fie atribuit membrilor Comitetului Executiv și salariaților federației”.
Faptul că Burlescu este sprijinit de DNA reiese din mai multe aspecte evidente:
- Procurorii nu au verificat și nu verifică dacă Burlescu avea calitate de reprezentant legal al FRF la data depunerii plângerii penale la DNA, respectiv 22 octombrie 2014
- Procurorii nu extind cercetarea penală asupra primele acordate ulterior unor persoane care pretind că ar fi membri ai Comitetului Executiv, cu toate că există o plângere proaspătă la DNA, depusă de AS FC Progresul București în luna septembrie a anului 2017.
- Procurorii DNA – Structura Centrală se fac că nu văd că printre uzurpatorii de funcții din Comitetul Executiv al FRF se află și un condamnat penal, în urma unui rechizitoriu întocmit de DNA Galați. Domnul Auraș Brașoveanu are interdicție să exercite funcția de administrator al unei asociații, începând cu data de 1 iunie 2016.
- Procurorii nu ridică niciun pai spre Burlescu, chiar dacă acesta a încălcat legea și ziua și noaptea.
De fapt, cazul Loteria nu mai reprezintă o miză, în condițiile în care peste fix un an faptele se vor prescrie. Adevăratul scop al vizitei procurorilor pare să fie stabilirea unei strategii pentru menținerea protejatului în funcția de președinte al FRF.
Problema lor este că pe Lupescu nu mai pot să îl ancheteze deoarece faptele, reale sau presupuse, comise de fostul director general al FRF aproape s-au prescris, termenul fiind de 8 ani de la comiterea ultimei fapte. Cum Lupescu a demisionat în 2011, e greu de crezut că un dosar nou poate fi instrumentat într-un singur an. La Mircea Sandu se chinuie de 4 ani și nu reușesc nimic. Așadar, strategia e simplă și nu costă nimic: lansare de zvonuri și arătarea pisicii la lume.
Totuși, manevra din această dimineață se întoarce ca un bumerang împotriva protagoniștilor, deoarece a creat extrem de multă agitație în rândul presei și al fanilor.
Întrebare legitimă: cât mai ține DNA îngropată plângerea penală depusă de AS FC Progresul București, republicată astăzi cu ocazia degustării de smochine de la Casa Fotbalului?
Noi am prezentat în premieră, pe 8 septembrie 2017, plângerile penale care vizează FRF, AMFB, CSA Steaua și Progresul 1944 Spartac, însă se pare că procurorii muncesc într-un univers paralel și nu mai găsesc anumite documente.
Astăzi am mai făcut un demers important, de această dată către trei departamente ale FIFA, cărora le-am adresat o scrisoare cuprinzând prezentarea situației de fapt și de drept din fotbalul românesc și un set de 11 întrebări cu privire la statute și regulamente, pe teme privind afilierea, finanțarea, dreptul muncii, drepturile procesuale, etc.