Așa după cum am anticipat, partida dintre Concordia Chiajna și Dinamo din etapa a 22-a a campionatului național rezervat juniorilor A a fost o adevărată finală, care a avut de toate, inclusiv surprize, unele plăcute, altele mai puțin dorite. Din păcate, doar unul dintre optari a fost pe teren, dar și acesta doar pentru 35 de minute.
În final, Dinamo s-a impus cu scorul de 2-1, dar de la această partidă vom reveni cu detalii și fotografii.
AVANCRONICA „FINALEI DE LA CHIAJNA”
Meciul Concordia – Dinamo din campionatul național al Juniorilor A va avea loc sâmbătă pe stadionul din Chiajna. Nu este finala competiției, dar ar putea fi. Ambele formații vor merge în faza superioară și sunt șanse mari ca ambele să se califice mai departe.
Întâlnirea dintre echipele celor două cluburi care au pus accent permanent pe creșterea de juniori, cu grupe la toate categoriile de vârstă, va fi punctul de atracție al etapei a 22-a din Seria 8.
În 2015, Dinamo a înregistrat trei rezultate de egalitate, ceea ce a permis Concordiei să se distanțeze la 6 puncte în fruntea clasamentului. Reculul înregistrat de echipa antrenată de Lucian Mezei poate fi pus pe seama numărului mai mare de jucători promovați la echipele de seniori din Liga 1 și, mai ales, din Liga 3.
Ambele formații vor pune în joc toate resursele disponibile, astfel că loturile și garniturile de start vor suferi modificări față de meciurile obișnuite din retur.
Din acest punct de vedere, Dinamo e avantajată de “fereastra” satelitului din Liga 3, care ar fi trebuit să joace cu Oțelul II Galați, formație retrasă din competiție. Concordia II joacă cu o zi mai devreme pe același stadion cu CN Dinicu Golescu Câmpulung, astfel că la Chiajna se vor face calcule mult mai atente.
Din păcate, la această partidă nu vor putea participa jucători valoroși din cauza suspendărilor și accidentărilor, ambele grupări având probleme la acest capitol.
La evidențieri, ar trebui să enumerăm ambele loturi, deoarece juniorii din Ștefan cel Mare și Chiajna au beneficiat de-a lungul anilor de o pregătire foarte bună, în condiții de performanță.
Totuși, vom face portretul robot al câte unui component din fiecare formație, cu multe calități în comun, dar fiind și diferențiați de altele.
OPTARII FAȚĂ-N FAȚĂ
Optarii celor două formații, Ovidiu Marin și Adrian Mitea, sunt jucători de ambele picioare, dar care preferă stângul. Cei doi sunt pasatori foarte buni și nu ezită să șuteze de la distanță. Posedă o viziune excelentă a jocului și sunt disciplinați tactic. Nu se ceartă și nu intră în altercații, iar în evoluția lor pe teren au mai mereu un zâmbet pe buze.
Chiar dacă Adrian Mitea este cu doi ani mai mare, Ove Marin e mai înalt cu 15 cm și încă nu s-a oprit din creștere. Poate și din acest motiv, evoluția lui în 2015 a fost afectată de probleme medicale, nu foarte grave, dar tratate cu neatenție acestea pot deveni serioase pentru o perioadă scurtă sau chiar medie de timp.
Dinamovistul este metronomul echipei antrenate de Lucian Mezei, de la el plecând, în general, construcția fazelor ofensive, în timp ce juniorul pregătit de Emil Ursu apare mereu în zona careului advers, fiind utilizat ca mijlocaș ofensiv și, în ultimul timp, vârf de atac, poziții din care fie finalizează, fie pasează decisiv. Mitea nu își permite să dribleze prea des, având în vedere rolul lui în echipă, ceea ce nu se poate spune despre Ove Marin, acțiunile acestuia cu mingea la picior făcând deseori deliciul spectatorilor.
În concluzie, Ovidiu Marin și Adrian Mitea au potențialul să devină în câțiva ani jucători emblematici pentru grupările la care sunt legitimați, mai ales că noile prevederi regulamentare, cu privire la Lista B, îi avantajează pe jucătorii crescuți în pepiniera clubului respectiv.
Data și locul nașterii: 29 iunie 1998, București
Primul club: Concordia Chiajna
Vârsta de la care practică fotbalul: 7 ani
Primul antrenor: Adrian Ranete
Antrenori care l-au influențat pozitiv: Ștefan Popa, Emil Ursu
Înălțime: 185 cm
Greutate: 70 kg
Jucător român preferat: Lucian Sânmărtean
Jucător străin preferat: Mario Gotze
Goluri marcate în acest sezon: 14
Meciuri la Concordia: aprox. 200
Meciri în Liga 3: 5 oficiale, folosit în multe amicale
Meciuri prima echipă: 2 amicale
Monitorizat de scouteri din Germania și SUA, dorit în iarnă de Eugen Trică la Juventus București, în vederea constituirii lotului pentru Liga 2
Data și locul nașterii: 14 martie 1996, Alexandria
Primul club: CSS Alexandria
Primul antrenor: Justinian Rizea
La Dinamo de la: 12 ani
Primul antrenor la Dinamo: Constantin Adrian Motroc
Alți antrenori cu influență pozitivă la Dinamo: Sorin Popescu, Ionel Augustin, Lucian Mezei
Înălțime: 170 cm
Greutate: 63 kg
Jucător român preferat: Cătălin Munteanu
Jucător străin preferat: Luka Modric
Goluri marcate în acest sezon: 12
Meciuri la Dinamo: aprox. 200
Meciri în Liga 3: 7 oficiale, folosit și în amicale
Selecții: 10 (U17), 5 (U18 – cu Finlanda, Ungaria, Cehia, Moldova, Japonia)
Monitorizat și testat de Austria Viena și CFR Cluj
Invitat la un stagiu de pregătire și jocuri la Academia Torquay United din Marea Britanie (clubul nu și-a dat acordul pentru plecarea în Anglia, motivul oficial fiind convocarea jucătorului la lotul național de tineret)
DUELUL ANTRENORILOR
Confruntarea dintre Concordia și Dinamo nu va fi doar una a “actorilor” din teren, ci și una a “regizorilor” de pe banca tehnică.
La juniori, Lucian Mezei și-a creat “firmă” în ultimii ani. Un antrenor tânăr și ambițios care pune accent în egală măsură pe pregătirea fizică, tactică, dar și pe abilitățile individuale ale jucătorilor săi. În precedenta deplasare, din Ghencea, a mers să nu piardă și rezultatul alb obținut nu l-a dezamăgit din cale afară. Însă, la Chiajna, vine să câștige și va așeza echipa într-o formulă ofensivă, cu un singur închizător. Așa cum ne-a declarat după meciul cu LPS Buzău, cu Concordia nu mai există calcule, ci doar orgoliul de a fi cel mai bun. Să nu uităm că Dinamo II a traversat una dintre cele mai bune perioade ale sale, la nivelul celui de-al treilea eșalon, doar cu juniori în teren, cu Mezei la timonă.
În ceea ce privește Concordia Chiajna nimeni nu poate ridica măcar un singur semn de întrebare cu privire la parcursul din acest sezon. Emil Ursu a dat consistență în joc unui lot plin de jucători talentați, care încă au probleme de adaptare la un stil impus de joc. Concordia a crescut enorm, mai ales în pauza de iarnă, în ceea ce privește pregătirea fizică și disciplina tactică. Experiența lui Emil Ursu s-a văzut în special în meciurile în care echipa sa era condusă la pauză, dar a reușit să întoarcă rezultatul în repriza secundă.
Și să nu uităm! Emil Ursu este un dinamovist 100%, cu cinci ani de juniorat în Ștefan cel Mare, acesta a obținut cea mai importantă performanță sportivă pe actualul “Florea Dumitrache”, cu Victoria, calificată în sferturile Cupei UEFA (eliminată de Dinamo Dresda). Apoi, traseul carierei de fotbalist și accidentările l-au purtat departe de “Groapă”. Ca antrenor a revenit la juniori, dar momentul cel mai important ca tehnician este legat de Astra Giurgiu, ajungând cu aceasta până în Liga 1.
Practic, Emil Ursu a antrenat la toate nivelurile și a acumulat o experiență bogată, folosită acum în folosul juniorilor Concordiei. Performanța din acest sezon a Juniorilor A e unică în istoria clubului din vestul Capitalei. Evident, meciul cu Dinamo nu va fi pentru Emil Ursu decât un pas firesc, indiferent de rezultat, în evoluția echipei sale. Obiectivul, la fel ca și pentru Lucian Mezei, rivalul său de sâmbătă, este accederea în faza finală.
Un duel extrem de interesant, din toate punctele de vedere, mai ales, după cum am mai spus, în lumina noilor cerințe regulamentare care vor intra în vigoare din sezonul următor la toate ligile naționale, cu privire la juniori și la jucătorii formați la nivel național, cea mai înțeleaptă decizie din ultimii 25 de ani (credit în alb pentru Gino Iorgulescu, președintele LPF).
CONCORDIA CHIAJNA – DINAMO 1-2 / 0-6
Sâmbătă, 12.00 / 14.00
Stadion: Concordia
Arbitru JA: Dan Grigore Botescu (București)
Asistenți: Cosmin Vatamanu și Alexandru Midvichi (București)
Arbitru JB: Bogdan Dumitrache (București)
STEAUA BUCUREȘTI – SPORT TEAM BUCUREȘTI 7-0 / 1-0
Sâmbătă, 12.00 / 14.00
Stadion: Teren 4 Steaua
Arbitru JA: Ștefan Neculcea (București)
Asistenți: Marius Bărbulescu și Tudor Dobrinescu (București)
Arbitru JB: Ana Maria Terteleac (Berceni)
LPS FOCȘANI – JUVENTUS BUCUREȘTI 5-2 / 2-1
Sâmbătă, 12.00 / 14.00
Stadion: Milcov Sud 2
Arbitru JA: Florin Aurelian Macovei (Galați)
Asistenți: Răzvan Bedreagă și Alexandru Ionescu (Galați)
Arbitru JB: Cosmin Cojocea (Galați)
LPS IOLANDA BALAS SOTER BUZĂU – GLORIA BUZĂU
Sâmbătă, 12.00 / 14.00
Stadion: Cornel Negoescu (sintetic)
Arbitru JA: Laurențiu Ionașcu (Buzău)
Asistenți: Laurențiu Constantin și Gabriel Lăcustă (Buzău)
Arbitru JB: Valentin Liscănoiu (Buzău)
RAPID BUCUREȘTI – LT VICTOR FRUNZĂ 1-1 / 2-3
Sâmbătă, 12.00 / 14.00
Stadion: Metaloglobus
Arbitru JA: Valentin Naidin (Turnu Măgurele)
Asistenți: Andrei Baciu (Videle) și Traian Ene (Plosca)
Arbitru JB: Stelian Cutieru (Alexandria)
PROGRESUL BUCUREȘTI – PROPROGRESUL ILIE RONTEA 3-0 / 3-0
ACS BERCENI – LT SF PANTELIMON
Duminică, 12.00 / 14.00
Stadion: Berceni (sintetic)
Arbitru JA: Mihai Laurențiu Ene (București)
Asistenți: Aurelian Țoie și Alexandru Bodolan (București)
Arbitru JB: Ionuț Cătălin Ilie (București)