SPORTB.RO

Din ce film este colonelul Petrea?

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, colonelul Cristian Petrea, a acordat pentru ProSport un interviu despre întreaga activitatea sportivă, dar discuția s-a centrat în jurul fotbalului. Ulterior, în urma apariției unei informații legată de bani, s-a mai făcut o revenire.

Andru Nenciu este unul dintre cei mai buni jurnaliști sportivi, însă nu se prea implică în fotbal. Din acest motiv, nu îl certăm prea tare pentru că nu a ridicat cele trei întrebări esențiale:

  1. CSA Steaua este Unitate Militară a Armatei Române?
  2. Câți fotbaliști dintre cei legitimați sunt profesioniști?
  3. Cum veți promova în Liga 1 în patru ani, din moment ce Statutele FIFA (art.20 alin.2) și FRF (art.12 alin.4 și art.54) nu permit CSA Steaua astfel de manevre tactice? O să semneze Auraș Brașoveanu o Decizie nulă de drept?

În urmă cu câțiva ani, la finalul unui interviu cu Alina Plugaru, Dorin Chioțea adresa întrebarea de o mie de puncte: Carte de muncă aveți?

Revenind la CSA Steaua, la întrebarea cu privire la înscrierea directă în Liga 4 trebuia un pic insistat pentru că Hotărârea Comitetului Executiv este nulă de drept, fiind semnată de persoane fără calitate. Marian Lumînare știe, nu de acum, că nu poate semna acte juridice în numele și pe seama AMFB.

Încă de anul trecut, când prin Încheierea de ședință din data de 12.04.2016, în dosarul 1551/301/2015, instanța a declarat nul contractul de asistență juridică seria B 1511605 semnat de Marian Lumînare în numele AMFB, deoarece nu făcea parte din Comitetul Executiv al AMFB, așa cum era înscris în Registrul Special ținut, la acea dată, de Judecătoria Sectorului 3.

Situația nu s-a schimbat cu nimic de atunci, numele Marian Lumînare nefiind înscris în Registrul Special, ținut acum de Judecătoria Sectorului 6 (în urma schimbării sediului). Și instanța a anulat anul acesta un contract de cesiune creanță și Hotărârea Comitetului Executiv al AMFB de ratificare pentru că erau semnate de Marian Lumînare.

Domnul colonel face pe niznaiul considerând că nu e problema CSA Steaua că cererea a fost aprobată de persoane fără calitate.

Adică, dacă o persoană adresează o cerere către Ministerul Apărării Naționale, prin care solicită cesionarea cazarmei CSA Steaua pe 99 de ani, iar cererea este semnată de santinela de la poartă, atunci se consideră cererea aprobată pentru că a fost adresată instituției abilitate? Logic, nu?

În revenire, Matei Udrea l-a luat un pic la bani mărunți pe domnul colonelul Petrea. Doar un pic. Inițial, era vorba de o sumă de 900.000 lei imputată cadrelor CSA Steaua, iar apoi suma a fost redusă la 98.000 lei.

Domnul colonel l-a aburit pe experimentatul jurnalist spunând că ar fi vorba de penalități de întârziere la depunerea deconturilor. Adică, facturile nu au fost depuse în termen de trei zile și de aici s-ar fi aplicat penalitatea de 0,005% pe zi din suma decontată.

Dacă facem un calcul simplu aflăm cam despre ce sumă minimă ar fi vorba. Să spunem că întreaga sumă a fost decontată cu o întârziere de doi ani. Pentru ca penalitățile de întârziere să se ridice la 98.000 lei, suma nedecontată timp de doi ani trebuia să fie de 2.684.931,50 lei!

În mod evident, nu este vorba doar de întârziere la deconturi, ci și de decontare unor sume cu documente fără acoperire sau, pur și simplu, cheltuieli neacoperite cu documente, pe care personalul clubului a trebuit să le returneze.

Mulți consideră că am ceva personal cu CSA Steaua. Și au dreptate! În urmă cu câțiva ani, când lucram la ProSport, am fost reținut, pentru câteva ore, de Armata Română pentru că îmi făceam meseria la un meci de fotbal. Poate și din acest motiv am să depun toate eforturile pentru ca Armata Română să nu mai pătrundă niciodată cu bocancii în fotbal. Pentru că nu este compatibilă cu o activitate independentă, de drept privat, așa cum este definită de Statutul FIFA.

PS. Am menționat mai devreme art.54 din Statutul FRF. Acesta nu permite cluburilor nou afiliate să promoveze în eșalonul superior timp de trei sezoane, deci este aplicabil nu numai CSA Steaua, ci multor altor cluburi, precum, de exemplu, Petrolul 52 Ploiești.

Art.54 alin.2 din Statutul FRF: “Pentru a promova într-un eșalon competițional superior, calitatea de membru afiliat a unui club trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului competițional următor – de cel puțin trei ani consecutivi”.

QED