Meciul dintre Rapid și Dinamo, contând pentru etapa a 21-a a Ligii 1, a adus în tribunele stadionului Giulești peste 10000 de suporteri, care speră să-și ajute echipele într-un moment delicat din punct de vedere financiar.
Dificultățile sunt evidente, chiar dacă cele două grupări transmit permanent mesaje optimiste. Aseară, pe teren, nu au fost decât doi jucători străini, Pecanha și Boubacar, ceea ce nu ar reprezenta neapărat un fapt negativ, dacă ar ține de politica generală a cluburilor românești. Adevărul e că nici Dinamo și nici Rapid nu își mai permit să angajeze jucători de peste hotare.
Rapid mizează la începutul acestui an pe trei jucători tineri, promovați din propria pepinieră, o șansă rară acordată juniorilor la nivelul Ligii 1. Dacă măcar unul dintre ei va confirma pe termen lung, experimentul va putea fi considerat un succes. Numai că, evoluția lor din derby a scos la iveală carențele specifice majorității centrelor de copii și juniori din țară, bagajul tehnic acumulat fiind extrem de sărăcăcios. În aceste condiții, oricât de talentat ar fi un jucător va rămâne o speranță un timp îndelungat, iar confirmarea vine în cel mai fericit caz după 24 de ani. În mod normal, un fotbalist talentat și instruit își face loc în lotul unei echipe din primele două ligi la 16-17 ani, iar la 20 trebuie deja să fie titular de drept.
Dinamo are un centru de copii și juniori puternic, însă produsele lui sunt promovate la satelit, unde rămân ani de zile, până se plafonează, iar când ajung la prima echipă deja sunt pe jumătate „șchioape” și nu mai dau randamentul scontat. În schimb, au fost aduși în Ștefan cel Mare tot felul de țărănuși ambițioși, de valoare cel puțin îndoielnică, care ocupă degeaba locul în vestiar. Foamea pentru rezultatele imediate este atât de mare încât acestea au devenit reticente și întârzie să apară. La Dinamo, joaca de-a acționarul e mai importantă decât fotbalul și fiecare nou contributor la bugetul clubului promite începutul unei ere de bunăstare, cu achiziții de senzație.
Astfel nu mai trebuie să mire pe nimeni când un derby Rapid – Dinamo este decis, după o primă repriză cu un ritm bun și o a doua extrem de anostă, de recordmanul all-time al Ligii 1, Ionel Dănciulescu. La 36 de ani, atacantul a muncit pe tot parcursul meciului și nu a avut nevoie decât de o singură oportunitate pentru a trimite mingea în plasă. Chiar dacă nu a avut o anvergură internațională (cele câteva tentative nu prea contează), Corbul a dovedit pe tot parcursul carierei, începând cu debutul la Electroputere, că este un fotbalist complet și un golgheter înnăscut.
foto de Răzvan Păsărică | Mai multe fotografii de la Rapid – Dinamo pe RPRESSPORT
[one_half last=”no”]
Rapid 0 (0)
Pecanha – Coman, Abrudan, Oros, N. Vasile – N. Grigore, E. Dică – M. Roman, Grigorie, Martin – Herea
Rezerve: Drăghia, Matei, Păun, Mardare, Ciolacu, Dăescu, Al. Ioniţă
Antrenor: Cornel Țălnar[/one_half][one_half last=”yes”]
Dinamo 1 (0)
Bălgrădean – L. Rus, Luchin, Grigore, Muşat – C. Matei, Boubacar, C. Munteanu, Curtean – Dănciulescu, Alexe
Rezerve: Naumovski, Rotariu, Cristea, Strătilă, Dandea, Scutaru, Axente
Antrenor: Marian Rada[/one_half]