Schimbarea conducerii AMFB a creat haos în activitatea instituției din Splaiul Independenței. Președintele ales a început imediat să semneze hârtii, să demită și să angajeze oameni, cu toate că legal doar după validarea Adunării Generale de către instanță își poate intra în atribuții.
Conform unor surse din interiorul AMFB, scandalurile se țin lanț zi de zi, unele apărând deja în unele publicații, cel mai ciudat fiind conflictul dintre Secretarul General și un observator.
Nu e de mirare că în asemenea atmosferă activitatea curentă este afectată și atribuțiile nu prea se mai respectă. Cel mai recent caz este cel al Comisiei de Disciplină, care se spală pe mâini de anumite dosare și le pasează spre soluționare Compartimentului Competiții cu toate că acesta nu poate sancționa, pentru că nu are această competență.
Două exemple în acest sens. Primul e chiar de ieri, când Comisia de Disciplină a trimis către soluționare la Compartimentul Competiții un dosar, în temeiul art.83 alin.10.1 din Regulamentul Disciplinar. Dosarul a fost înregistrat însă tot la sesizarea Compartimentului Competiții, ceea ce e de noaptea minții, ca cel care face sesizarea să și judece cauza și să dicteze sancțiuni. Ieri, meciul de oldboys dintre AS Prundu și FC Union (vom reveni cu detalii și fotografii) încheiat pe teren cu scorul de 2-2 a fost omologat cu scorul de 3-0 în favoarea gazdelor. În lista spețelor judecate în ultima ședință de Comisia de Disciplină meciul AS Prundu – FC Union nu apare menționat, astfel că decizia de pierdere prin forfait a fost luată de Compartimentul Competiții, ceea ce contravine până și bunului simț. Nu spunem că decizia este corectă sau nu, ci doar că această sancțiune poate fi luată doar de o comisie jurisdicțională, în speță Comisia de Disciplină, care trebuie să își asume responsabilitatea.
În cel de-al doilea caz, vorbim fie de o ciudățenie și mai mare, fie de o eroare. În clasamentul Ligii 4, prezentat de AMFB, în urma excluderii formației VK Soccer toate meciurile din retur ale acesteia au fost omologate cu scorul de 0-3, inclusiv cel cu Progresul. Situația este însă un pic mai complicată, deoarece în acest caz particular Progresul fusese sancționată anterior de Comisia de Disciplină cu pierderea meciului cu VK Soccer, iar cererea de rejucare a fost respinsă de aceeași comisie. Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice spune clar la articolul 17 aliniatul 1 litera b) că „toate jocurile din retur/fazele play-off/playout (cele care s-au desfăşurat până la data retragerii/excluderii și cele rămase a se desfăşura conform programului oficial) se omologhează cu rezultatul de 3 – 0 în favoarea fiecărei echipe adverse.
Paranteza nu a fost făcută întâmplător și se referă exact la astfel de cazuri. Deoarece meciul Progresul – VK Soccer nici nu se desfășurase, nici nu urma să se desfășoare la data producerii excluderii. Un astfel de meci rămâne ca nedisputat, ca orice alt meci în care ambele echipe au fost sancționate cu pierderea jocului.
Dacă s-a făcut o greșeală nu e nicio problemă, se poate corecta. Dacă într-adevăr s-a omologat meciul cu 3-0 în favoarea Progresului, aceasta nu putea fi făcută decât la Compartimentul Competiții, ceea ce este grav, deoarece încalcă două decizii ale Comisiei de Disciplină.
O altă situație inacceptabilă este reprezentată de o altă practică. Cu toate că noua conducere a AMFB nu a fost validată, deci nu are drept de semnătură, aceasta trimite hârtii pe la comisiile FRF semnate de Secretarul General în numele Președintelui. Doar acest fapt reprezintă o mare problemă, dar mai mult în aceste hârtii sunt prezentate situații de fapt trunchiate pentru a favoriza anumite cercuri de interese.
Situația de la AMFB este în multe aspecte nelegală și neregulamentară, dar tinde să devină penală. Dacă se confirmă zvonurile că Procesul Verbal al Adunării Generale din ianuarie a fost modificat și o semnătură a fost falsificată, atunci vorbim de o întreagă activitate infracțională, iar singura soluție va rămâne dezafilierea din cadrul FRF.