Pentru mulți suporteri, dar și pentru destui licențiați în drept, este de neînțeles situația în care se află Academia lui Șucu. Chiar dacă legal nu este succesoare și, în curând, nu va mai avea nicio legătură juridică cu Fotbal Club Rapid, prin anularea definitivă a mărcii achiziționate la licitația din 2018, FIFA o obligă în continuare să achite datoriile către foștii jucători ai SC FC Rapid SA – în faliment.
Starea de fapt este de-a dreptul banală. Ani de-a rândul, șmecherii de pe tot mapamondul, inclusiv cei de pe plaiurile mioritice, s-au crezut mai deștepți decât șmenarii de la FIFA. Astfel, prin simpla schimbare a societății, patronii, acționarii, finanțatorii, investitorii, ș.a.m.d. scăpau de datoriile față de jucători. Situația devenise explozivă cu mii, dacă nu zeci de mii de jucători, care rămâneau cu buza umflată și buzunarele goale.
Soluția la care a ajuns FIFA, împreună cu FIFPRO, a fost inventarea unui nou concept: succesiunea sportivă. Acesta nu este un termen legal, nu implică o recunoaștere, nici măcar statutară, ci doar o constatare în cadrul unor proceduri strict disciplinare.
Astfel, succesiunea sportivă poate crea confuzie, deoarece denumirea corectă ar fi trebuit să fie ceva de genul stare aparentă de succesiune sportivă. Această stare de fapt, nu de drept, este determinată, în mod subiectiv, în baza unor criterii stabilite prin regulamentele FIFA: “Criteriile pentru a evalua dacă o entitate va fi considerată succesoare sportivă a unei alte entități sunt, printre altele, sediul, denumirea, forma juridică, culorile echipei, jucătorii, acționarii, părți interesate sau patroni și categoria de competiție”.
Practic, FIFA și-a simplificat viața, începând cu anul 2019, printr-un dictat: “Dacă te folosești de elemente de identitate ale unui club (nu contează dacă o faci legal, nelegal sau ilegal ) care are obligații neachitate față de foști jucători, atunci respectivele datorii cad în sarcina ta. Dacă nu le achiți vei fi sancționat disciplinar (interdicția la transferuri) și pecuniar (amendă).
Academia de Partid a făcut toate eforturile posibile să se identifice cu SC FC Rapid SA – în faliment – așa cum se subliniază în deciziile TAS (cazurile Julio Cesar și Daniel Barioni). Cu toate că, la TAS, avocații au susținut că asociația Fotbal Club Rapid București trebuie considerată succesoare sportivă, fiind deținătoarea legală a emblemei, în continuare Academia Șucu se pretinde a fi Fotbal Club Rapid (vezi site-ul fcrapid.ro).
Așadar, faptul că FIFA a constatat starea de succesiune sportivă nu echivalează cu o recunoaștere a succesiunii juridice. FIFA nu are competențe legale, ci doar disciplinare. Iar Regulamentul Disciplinar intern îl stabilește așa cum dorește, fără ca acesta să aibă implicații juridice etatice.
Trebuie menționat că în dosarul Julio Cesar, Academia a fost reprezentată de unul dintre cei mai buni avocați specializați în drept sportiv, Josep Francesc Vandellos Alamilla, iar în cazul Daniel Barioni apărarea a fost asigurată de un trio de avocații format din Amelian Cătălin, Lazăr Marius Constantin și Mincu Paul, juristul Ligii Profesioniste de Fotbal.
Pledoaria în cel de-al doilea caz este extrem de interesantă, fiind inserat mult adevăr, dar și o minciună gogonată. Astfel, Mincu & Co au susținut că: “Pe 6 mai 2020, Curtea de Apel București a decis că emblema Rapid poate fi utilizată atât de SC FC Rapid 1923, cât și de AFC Rapid. Mai mult, pe 5 august 2020, Tribunalul București a decis că emblema Rapid poate fi utilizată doar de AFC Rapid echipă care, conform deciziei, va fi considerată deținătorul legitim și continuator al clubului lichidat cu care jucătorul avea contract (…)
AFC Rapid – Înființată în 2001. În Iunie 2009, AFC Rapid și FC Rapid SA au semnat un acord de transfer a drepturilor federative de participare în competițiile interne și internaționale. AFC Rapid a fost unul dintre acționarii fondatori ai SC FC Rapid SA. În prezent, AFC Rapid evoluează în Liga 4, organizată de Asociația Municipală de Fotbal București și pretinde public că este singurul club îndreptățit să utilizeze drepturile asupra brandului Rapid.”
Dacă nu am cunoaște exact situația, am putea crede că Horia Manoliu le-a scris acțiunea! Cu excepția faptului că în hotărârea Tribunalului București nu se afirmă nicăieri că AFC Rapid este continuator al clubului lichidat (SC FC Rapid SA). Minciună de oameni mici și avocați slabi!
În concluzie, atâta timp cât Academia Șucu va continua să utilizeze elemente de identificare ale clubului aflat în faliment, FIFA o va considera succesoare sportivă și o va pune la plată pentru tot ce vine din urmă. Chiar dacă, legal, va pierde definitiv marca și dreptul de a utiliza numele!
O altă întrebare isterică de pe rețelele de socializare este de ce nu a fost pusă să plătească AFC Rapid datoriile societății în faliment. Simplu! Asociația Fotbal Club Rapid nu se consideră succesoare sportivă a SC FC Rapid SA, ci este predecesoare care deține legal emblema și palmaresul istoric, prejudiciată în drepturile sale începând cu anul 2009. Dovadă stau multele dosare trecute, prezente și viitoare de pe rolul instanțelor de judecată!
CREANȚE NEACHITATE EURO (incluzând penalități): 1.650.000
Daniel Barioli – 800.000
Matic Darjan – 300.000
Carl Lombe – 250.000
Nemanja Milisavljevic – 100.000
Ceilalți jucători străini – 200.000