Transferul lui Radu Drăgușin, de la Genoa la Tottenham, a acaparat atenția opiniei publice. Referitor strict la jucător, acesta merită felicitări pentru că s-a ținut serios de treabă și, chiar dacă nu este un mare talent, a reușit prin muncă să câștige bani frumoși. Exact așa cum am prezis în urmă cu cinci ani, când a fost suspendat de Regal Sport pentru că a refuzat să semneze contractul de muncă abuziv și a plecat la Juventus Torino.
Acum atenția presei și a rechinilor care o subvenționează se îndreaptă către suma de bani, deloc neglijabilă, care revine cluburilor formatoare. Singura publicație care a prezentat corect situația este ProSport, care revine încet-încet la standardul de calitate, pierdut în urmă cu mulți ani, datorită oamenilor care s-au întors în redacție după o lungă pribegie. În cazul de față, ne referim strict la articolul semnat de Cătălin Mureșanu: A dat foc Victor Angelescu la jumătate de milion de euro din transferul lui Radu Drăgușin? Instanța a dizolvat, la cererea acționarului rapidist, asociația căreia i se cuveneau, conform contribuției de solidaritate, 500.000 euro din transferul fundașului la Tottenham! Banii pot ajunge la FRF | EXCLUSIV
Însă, există destule panarame în presă dispuse să prezinte situația astfel încât să fie pe placul stăpânilor. Astfel, fabrica de fake news Digi, afirmă că banii, câteva sute de mii de euro vor intra în conturile FC R(esuscitați) SA. Articolul Suma foarte mare încasată de un club din România după transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham este o mizerie cap-coadă.
În primul rând, titlul. În mod evident, până în acest moment, niciun club nu a încasat vreo sumă. Pentru că nici măcar cerneala nu s-a uscat pe contract.
În al doilea rând, Angelescu, Burcă și Niculescu nu au cumpărat Regal Sport de la Claudiu Florică, pentru că o asociație nu poate fi vândută. Regimul juridic special nu permite o astfel de tranzacție.
Omul de afaceri, cunoscut de public doar din cauza mega-scandalurilor de corupție Microsoft 1-3, a decis prin 2011 să înființeze un club de fotbal, purtând nume identic cu firma sa DIM SOFT, pentru fiul său Luca.
Acest club a fost organizat ca asociație club sportiv, persoană juridică fără scop patrimonial și a primit în Registru Sportiv Certificatul de Identitate Sportivă cu numărul de identificare B/A2/000303/2011.
Ulterior, Claudiu Florică a realizat un parteneriat cu Atletico Madrid și denumirea a fost modificată în Academia de Fotbal Atletico de Madrid, iar după eșecul proiectului, club a fost rebotezat în ASOCIAŢIA REGAL SPORT CLUB „FERDINAND I” BUCUREŞTI. Asociația era formată din patru membrii: Mihai Badea (actual vicepreședinte al AMFB) și familia Popescu (Costinel, Eduard Claudiu și Manuela Carolina).
La începutul anului 2018, Radu Drăgușin semnează cu Juventus Torino, moment din care nu mai are nicio relevanță în cazul de față, ce se întâmplă cu Regal Sport. Dar vom spune totuși povestea până la capăt.
În luna aprilie este înființată SC FC R SA, cu scopul de a fura identitatea Fotbal Club Rapid București. Această structură preia total neregulamentar și nelegal activele, locul în competiție și lotul de jucători al asociației sportive, fără personalitate juridică, Academia Rapid, pentru a putea participa la barajul de promovare în Liga 3.
Cu un an în urmă (iunie 2017), Regal Sport transferase un contingent serios de juniori către Steaua București în schimbul a 30.000 de euro.
În vara lui 2018, deoarece Resuscitatul nu avea juniori, Claudiu Florică bate palma cu Angelescu și încheie un act de creanță, în valoare de 350.000 de euro, cu iz penal. În schimbul banilor, Claudiu Florică îi retrage pe Badea și pe cei trei Popescu din asociație, locul acestora fiind luat de frații Angelescu (Victor și Bogdan) și Nicolescu Andrei, iar numele asociației, înființată ca Dim Soft, este modificat pentru a treia și ultima dată în Centrul de Performanță Rapid.
Suspiciuni rezonabile că prin intermediul acesteia, dar și a ACS Academia Rapid 2017 (fostă Redivivus), s-au spălat sume mari de bani au existat mereu. Cert este faptul că echipele asociației au fost înscrise în competiții sub denumirea societății comerciale, în urma parteneriatului încheiat între cele două entități.
Pentru a nu rămâne Mihai Badea fără ocupație, Claudiu Florică înființează o nouă asociație cu numele de Asociația Sportivă Metropolitan Estudiantes Fotbal Club București și primește repede CIS, pe data de 3 octombrie 2018. Noua structură e cu ochii tot după ciordeală și încearcă să înregistreze la OSIM sigla Sportului Studențesc, dar opoziția fermă a Clubului Sportul Studențesc a determinat ca tentativa să eșueze lamentabil în instanță. Pentru că nu le-a ieșit manevra cu studenții, ulterior, cuvântul Estudiantes a fost eliminat din denumirea asociației. Oficial, în acte, ca membri figurează doi dintre cei trei Popescu (Manuela Carolina și Eduard Claudiu) și o sită nouă, Drinceanu Ovidiu-Mihai.
Așadar, nicio legătură între Centrul de Performanță Rapid și Asociația Sportivă Metropolitan Estudiantes Fotbal Club București, așa cum încearcă să acrediteze ideea Claudiu Baboia și Mihai Badea, păpușile lui Claudiu Florică, pe pagina de Facebook a AMFB.
Așadar, singurul club sportiv din România care ar putea avea pretenții la contribuția de solidaritate din transferul lui Drăgușin este ACS Centrul de Performanță Rapid. Numai că, să vezi belea, președintele Angelescu Victor, poreclit de unii răuvoitori Păcală, a cerut și a obținut în instanță dizolvarea asociației, după divorțul de Andrei Nicolescu. În aceste condiții, în coroborare cu prevederile regulamentului (RSTJF) pe care FRF l-a măsluit special, în urmă cu câțiva ani, Centrul de Performanță Rapid nu mai are dreptul să ceară acești bani, pentru că ei vor intra în conturile lui Burleanu, cu scopul organizării unor așa-zise acțiuni în sectorul juvenil.
Victor Angelescu a declarat pentru ProSport că nu este interesat de faptul că pierde câteva sute de mii de euro, dar credem că Dan Șucu este interesat ca numele lui să nu fie asociat cu persoane care pierd banii cu atâta ușurință. E și o chestiune de superstiție a oamenilor de afaceri serioși: hemoragia de bani este contagioasă. Iar ieșirile din ultimii doi ani din buzunarul lui Șucu o cam confirmă.
În concluzie, avem trei variante pentru destinația banilor, care vor veni în România în contul contribuției de solidaritate din transferul lui Radu Drăgușin:
- ProSport: Federația Română de Fotbal
- DigiSport: SC FC Resuscitatul SA
- AMFB: Asociația Sportivă Metropolitan Estudiantes Fotbal Club București (denumire actuală Asociația Sportivă Metropolitan Fotbal Club București & Motor Club București).
În mod evident, noi mergem pe varianta A, deoarece nu vedem niciun motiv pentru care Burleanu să renunțe la o așa pleașcă.