Deciziile luate miercuri de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal pot fi împărțite în două categorii: foarte bune și foarte proaste.
Din prima fac parte respingerea cererii de înscriere în Liga 2 a fantomei Viitorul Craiova, respingerea cererii de schimbare a denumirii clubului ACS Recaș în ACS Poli Timișoara, demiterea lui Ion Crăciunescu și numirea unui francez în funcția de manager al Comisiei Centrale a Arbitrilor și modificarea adusă ROAF, având ca scop flexibilizarea sistemului competițional, care va conduce până la urmă la o reformă bazată pe condițiile și resursele reale ale fotbalului românesc.
În celălalt taler al balanței se află eliminarea baremului de puncte ce trebuie îndeplinit de echipe la final de sezon, acceptarea modificării denumirii clubului CSU Voința Sibiu în CSU Voința Șelimbăr Sibiu, acceptarea schimbării sediului social al clubului Steaua din București în Mogoșoaia, județul Ilfov (în maximum doi ani conform statutului FIFA, Steaua va fi obligată să își dispute meciurile de pe teren propriu în localitatea în care își are sediul), precum și ceea ce urmează să se întâmple în viitorul apropiat, mai multe echipe urmând să își schimbe forma juridică în afara perioadei prevăzută de ROAF pentru acest gen de operațiuni.
Cea mai urâtă manevră la care s-a dedat Comitetul Executiv, motivată pueril, este reprezentată de iertarea formației CS Mioveni de depunctarea cu 13 puncte prin eliminarea retroactivă a baremului. Acum un an regula baremului a fost întărită pentru că multă lume a fost foarte nemulțumită când Sportul Studențesc a scăpat de retrogradare și a început sezonul fără niciun punct de penalizare, din cauza unei situații neprevăzute de art.30.
Acum toată lumea își face griji și pentru bunăstarea Mioveniului și a fabricii de automobile Renault s-a decis că baremul nu mai este necesar. Așteptăm cu interes semnarea unui nou parteneriat între FRF și Dacia, ceea ce ar confirma că această decizie s-a bazat doar pe considerente principiale 🙂 .
Despre sistemul competițional și componența seriilor în Liga 2 și Liga 3 vom vorbi mâine pentru că nu s-a ajuns la nicio concluzie clară în ședința de ieri. Cert e că la nivelul Ligii a doua au depus cereri de înscriere 30 de echipe, dar de fapt vor fi cel mult 28, iar pentru Liga 3 s-au înregistrat 78 de cereri dintr-un total de 96 de locuri, ceea ce reprezintă că o serie din cele șase a dispărut deja pe cale naturală.