Contestația AFC Asalt introdusă la meciul cu ACS FC Dinamo va ajunge azi pe masa Comisiei de Recurs a FRF. Speța este extrem de simplă, iar Comisia de Recurs a FRF are două variante: face ordine sau creează haos!
Comisia de Apel a AMFB a dat o soluție prin care omologarea stadioanelor, prevăzută de ROAF, nu reprezintă altceva decât înșelăciune.
Conform Codului Penal, art.244, înșelăciunea reprezintă “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
Conform ROAF, meciurile oficiale se pot desfășura numai pe stadioane omologate. Omologarea stadioanelor este reglementată prin art.39 și art.40 din ROAF. Pentru omologarea stadioanelor FRF/AJF/AMFB încasează o taxă. La AMFB taxa este de 400 lei.
Prin decizia pronunțată de Comisia de Apel omologarea nu reprezintă o condiție obligatorie pentru desfășurarea jocurilor oficiale. Și cităm cele două pasaje relevante din hotărâre:
“În continuare, analizând criticile aduse de către apelantă deciziei Comisiei de Disciplină, Comisia de Apel le va respinge ca neîntemeiate, întrucât omologarea stadionului în sine nu reprezintă un motiv de contestație care, odată admis, să ducă la sancționarea echipei adverse cu pierderea meciului prin forfait.
Din coroborarea Art.25 alin.3 lit.a) și Art.42 din ROAF, reiese că, sancțiunea pierderii meciului prin forfait sau a nedisputării jocului se impune a fi aplicată doar atunci când terenul, iar nu întregul stadion, nu satisfac cerințele minime pentru a permite disputarea efectivă a jocului, cerințe care se referă la condiții intrinseci ale terenului de joc: porți, gardul împrejmuitor, steagurile de la colt și marcajul terenului, practica Comisiei de Disciplină în acest sens fiind clară (nb. Decizia din 15.11.2017, în contestația echipei Romprim privind numărul de locuri pe scaune din stadionul Coresi).”
În viziunea Comisiei de Apel, un joc se poate desfășura în condiții regulamentare, inclusiv pe beton, asfalt, zgură, gheață, marmelada sau alte suprafețe, cu condiția să aibă două porți, gard împrejmuitor, steagurile de la colț și să fie marcat. Astfel, ACS FC Dinamo putea organiza meciul inclusiv în mijlocul Bulevardului Ștefan cel Mare, pe liniile de tramvai.
Dacă va susține această aberație, Comisia de Recurs a FRF va confirma că infracțiunea de înșelăciune a fost comisă de FRF/AJF/AMFB în formă continuată, timp de zeci de ani, cu scopul de a obține sume de bani de la cluburi sub pretextul că omologarea stadioanelor este obligatorie pentru desfășurarea jocurilor oficiale.
Faptul că deciziile comisiilor AMFB sunt pronunțate după ureche, în funcție de interese, nu mai reprezintă un secret. Mai nou, aceste comisii modifică legile României, reglementările și acordurile Uniunii Europene. Nu vrem să facem rău nimănui, însă luni la prima oră vom fi la Oficiul pentru Imigrări pentru a solicita informații cu privire la anumiți cetățeni străini care muncesc în România cu acordul AMFB și, de ce nu, să depunem o sesizare oficială.
Până atunci, așteptăm cu interes poziția FRF cu privire la omologarea stadioanelor. Înșelăciune sau nu?