Fotbalul ilfovean trece printr-o perioadă paradoxală: are echipă în Liga 1, două în Liga 2 și alte 10 în Liga 3, dar nu mai are resurse pentru Liga 4. Startul campionatului a fost amânat din lipsă de clienți, conducerea Asociației Județene anunțând că până acum s-au înscris vreo 7-8 echipe, ceea ce în realitate 5-6.
În acest timp, Liga 4 București are echipe pentru două serii, printre care se regăsesc destule reprezentante ale unor localități din Ilfov. Acestea și-au rezolvat problema statutară prin mutarea sediului social în Capitală, astfel că sunt îndreptățite să participe în competiție. Pentru conducătorii ilfoveni fenomenul nu este doar îngrijorător, ci chiar dezastros. În condițiile în care competiția județeană tinde spre stadiul de glumă, iar taxa pentru participarea la play-off este destul de piperată, echipele se gândesc să urmeze exemplul colegelor de județ și să se înscrie în București.
O soluție ar fi comasarea, un campionat comun București-Ilfov, în contextul mult trâmbițatei regionalizări, însă aceasta nu are bază statutară. Mai mult, echipele bucureștene nu văd oricum cu ochi buni deplasările dincolo de Șoseaua de Centură, astfel că o extindere până la Periș a distanțelor de parcurs va fi vehement contestată.
Totuși, nu este o idee de lepădat, cu condiția ca FRF să acorde un statut special unui astfel de campionat regional. Din sezonul viitor, promovarea în Liga 3 se va decide în urma unui baraj între campioanele a trei județe. Dacă se va accepta o astfel de variantă, campioana Bucureștilor va juca un sigur meci de baraj cu o campioană din județele limitrofe (Ialomița, Călărași, Prahova, Dâmbovița, Teleorman sau Giurgiu), deoarece play-off-ul Ligii a 4-a va cuprinde cu siguranță atât echipe din București, cât și din Ilfov.
În ceea ce privește organizarea campionatului, acesta ar putea fi alcătuit din două, trei sau patru serii geografice și nu valorice ca în prezent.
Rămân însă câteva certitudini:
1. În acest an nu se poate face mai nimic
2. Liga 4 Ilfov își pierde interesul prin participarea unui număr redus de echipe, dintre care doar două-trei emit pretenții
3. Migrația echipelor ilfovene către București și Liga 3 (ca în cazul celor din Popești Leordeni) va continua
4. Echipele bucureștene nu vor accepta ușor reorganizarea, deoarece echipele din Ilfov, în general, sunt finanțate din bani publici, integritatea competiției fiind compromisă din start.
5. Conducerea Asociație Județene Ilfov nu va ceda nici în ruptul capului din competențele de organizare
6. Doar Federația Română de Fotbal va putea impune organizarea de campionate regionale, însă acestea vor trebui să primească un statut superior celor județene.
În concluzie, în lipsa unei decizii, în viitorul apropiat, există riscul ca Liga 4 Ilfov să dispară pe cale naturală și echipele din județ, rămase fără competiție, să se înscrie oricum în Liga 4 București.