Una dintre cele mai frecvente critici aduse fostului regim muncitoresco-țărănesc era birocrația excesivă. Față de 1989, aparatul birocratic al anului 2014 este de peste 100 de ori mai vast. De exemplu, într-o primărie înainte vreme era omul și biroul. Astăzi, funcționarii se înghesuie ca sardinele, cu toate că și suprafețele ocupate s-au mărit. Să zicem că administrația locală a primit mai multe atribuții și era normal ca personalul să fie suplimentat, numai că schema e oricum supradimensionată.
Însă, până la urmă, administrația locală are logica ei și dacă există resurse financiare pentru a susține un colos birocratic, așa cum se întâmplă la nivelul Bucureștilor și sectoarelor sale, fie.
Nu putem trece însă peste nesimțirea manifestată prin înființarea unei pleiade de agenții, oficii și comisii care nu fac altceva decât să toace bani grei, prin inventarea de noi metode de a băga mâna în buzunarul cetățenilor.
Azi am aflat că există o structură, numită pompos Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, al cărei șef s-a trezit să deschidă gura fără să-l întrebe nimeni.
[sws_blockquote_endquote align=”left” cite=”” quotestyle=”style03″] Românii simt nevoia să se fenteze unii pe alții, asta este gena noastră. Acum, împreună cu institutele de cercetări din domeniu și cu facultațile de profil, vom face niște studii și analize în așa fel încât să impunem o temperatură de confort de 20 de grade Celsius, prin reglementări legislative și sancțiuni pentru cei care nu le respectă. Vom găsi o formulă matematică într-un program de calcul și îi vom obliga prin lege pe cei care și-au închis repartitoarele și care primesc căldură de la vecinii cu căldura pornită să plătească gigacaloria consumată[/sws_blockquote_endquote]
Mizeria debitată de gagiu, pe banii noștri, are ca alibi presupunerea că unii cetățeni, cei care au instalate repartitoare, nu dau drumul la calorifere iarna și fură astfel prin pereți căldură de la vecini. Evident, am putea spune că e vorba doar de prostie crasă. Însă e vorba doar de un interes pecuniar, în favoarea CET-urilor, care ani de zile au furat la greu, sub pretextul pierderilor din sistem. Acum, indivizii din conducere au observat că asociațiile cu repartitoare plătesc facturi cam la jumătate față de cele care își calculează consumul la comun.
În trecut, au existat campanii acerbe susținute de diverse asociații și pe blat chiar de CET-uri pentru montarea de repartitoare, de schimbare a instalațiilor de montare de contoare, generale și individuale, dar și de debranșare și trecerea pe centrale individuale. Toate acestea au stors bani grei din buzunarele fraierilor, care au crezut că persoanele respective sunt oneste. Acum, a pornit o campanie împotriva repartitoarelor. Deci, după ce le-am plătit trebuie să le scoatem că nu sunt bune, cel puțin pentru sistem.
Ce vrea de fapt șeful Ciocan? Ca fiecare locatar de bloc să plătească lunar o sumă minimă pentru încălzire, după un calcul făcut de oameni direct interesați. Păi domnule Ciocan, dar ce facem cu cei ce își încălzesc locuințele cu instalații pe gaz sau electrice? Nu-i așa că în viziunea matele trebuie să dea și ei ceva, cu toate că și în prezent unii plătesc țevile și consumul comun?
În viziunea societății de consum, economia nu înseamnă economie, ci risipă. Omule, chiar dacă nu ai nevoie, consumă cât mai mult, pentru că noi altfel nu știm să producem bani, dar trebuie să băgăm în buzunar cât mai mulți, mai ales din comisioane nedeclarate.
În altă ordine de idei, din experiența personală, cea mai scumpă soluție pentru încălzire este cea cu centrală pe gaz, mai ales că în următorii ani prețul metrului cub va fi liberalizat și va fi o aventură chiar dacă dai drumul numai la aragaz. Soluția încălzirii prin sistemul centralizat este bună momentan, asta dacă nu ai un administrator ca Ciocan, care inventează formule de calcul fanteziste (100% sufragerie, 80% dormitoare, 30% bucătărie și 10% băi, din ceea ce indică repartitorul, de parcă gigacaloria costă mai puțin în baie decât în sufragerie). Am spus momentan, pentru că prețul gigacaloriei depinde de prețul gazului și după cum am precizat acesta se va duce vertiginos în sus, cu finalizare în 2018.
Cea mai ieftină soluție, chiar și în viitor, rămâne cea cu instalații electrice. Invertoare, convertoare, panouri radiante sau plasme termice, în funcție de posibilități. Sau, de ce nu, o centrală electrică. Se va ridica imediat întrebarea ce faci când se întrerupe curentul electric? Exact ce face și cel care are centrală pe gaz. Zece minute, o oră sau chiar două mai pui o haină ca pe vremea lui Pif. Oricum, locuirea la comun are avantaje și dezavantaje. Ca și cea cu picioarele pe pământ. Dacă n-ar exista nesimțiți care să te sâcâie permanent se putea merge pe o soluție optimă pe oricare din cele două variante. Astfel că, singura soluție pentru o încălzire eficientă la costuri normale este să scapi de abjecți.
Vom reveni pe tema gazului în episodul al treilea.