Răzvan Burleanu a ieșit triumfător în conferință de presă pentru a anunța rezultatul controlului ANAF, comandat de Florin Câțu la FRF. Funcționarii statului ar fi întocmit un raport pe 99 de pagini în care laudă modul FRF de a ține evidențele contabile.
Din acest punct de vedere, nu aveam nici noi vreo emoție, cu toate că pentru obținerea rezultatului chiar Burleanu a recunoscut că nu a dormit multe nopți, probabil fabricând acte pentru acoperirea lipsurilor, așa cum au fost contractele arbitrilor.
Dacă controlul ANAF s-a rezumat doar la aspecte strict legate de întocmirea evidențelor contabile, fără să cerceteze legalitatea lor, puteam să îi scutim de luni de muncă inutilă. Totuși, așteptăm și noi publicarea acestui raport așa cum a promis prim-ministrul Florin Câțu.
Venind vorba despre legalitatea actelor FRF, aceasta face obiectul verificărilor corpului de control al Ministerului Tineretului și Sportului, condus de prietenul lui Burleanu, cursierul Eduard Novak. Acesta a găsit imediat informațiile legate de legalitatea organizării Adunării Generale la Federația Română de Ciclism, la Registrul Sportiv aflat în subordinea sa. Și a suspendat hotărârile forului de conducere pentru nelegalitate, deoarece au fost adoptate cu votul unor structuri sportive care nu figurau ca membri ai FRC în Registrul Sportiv.
Dacă ministrul Novak nu este schizofrenic, cu siguranță, va aplica aceeași procedură și în cazul Federației Române de Fotbal, altfel se va face vinovat de infracțiunea de abuz în serviciu, dar și de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, favorizarea infractorului și susținerea unui grup infracțional organizat. Adică nu trebuie decât să citească componența Federației Române de Fotbal existentă în Registrul Sportiv și va constata că FRF funcționează în afara legii, cu încălcarea normelor de ordine publică începând cu anul 2006.
Revenind la ANAF, poate că Burleanu a trecut cu bine de hârțogăreala funcționarilor statului, care cu siguranță nu au verificat autenticitatea unor documente prezentate de FRF, deoarece nu au această competență. Spre exemplu, ANAF nu verifică dacă Hotărârea privind aprobarea bilanțului anual a fost adoptată de Adunarea Generală, deoarece se prezumă că actul este autentic. Cum FRF a depus bilanțul înainte ca Adunarea Generală să aibă loc, în mod evident este de competența procurorilor să verifice situația reală, existând suspiciunea rezonabilă pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în declarații oficiale și uz de fals, precum și a infracțiunii prevăzută de art.13 din Legea 78/2000.
Însă, toate acestea sunt posibile doar după încheierea meciurilor EURO 2020, deoarece un fals interes național determină persoane cu mare influență să mențină aparențele și să evite pe cât posibil un scandal de proporții internaționale. Punerea sub acuzare a lui Burleanu ar echivala cu eliminarea acestuia din toate funcțiile deținute în fotbal. Însă, securiștii nu renunță așa ușor la investiții…
Burleanu a dovedit că Florin Câțu e foarte prost. Nu în sensul că nu a interpretat corect situația de la FRF, ci că nu a priceput că Burleanu e mai tare înfipt în funcția de președinte al FRF, decât este el în cea de prim-ministru al României. Adică, la Câțu se poate renunța oricând, la Burleanu, momentan, nu prea…