Fotbalul românesc se reduce la o serie nesfârșită de manevre și combinații, deoarece foarte mulți dintre conducători, dar și alte persoane care mișună pe lângă acest sport, nu se pricep la altceva și dacă nu ar face nasoale și-ar pierde utilitatea.
În accepțiunea strictă și general acceptată un blat reprezintă înțelegerea dintre două echipe pentru aranjarea meciului direct în schimbul unor foloase, dar aceasta este doar una dintre formele pe care le îmbracă. Influențarea rezultatului unui meci poate fi opera unei singure persoane sau a unui grup de persoane. Voi încerca o clasificare a blatului în funcție de caracterul acestuia și numărul persoanelor implicate:
1. Blatul administrativ – se produce în momentul în care una sau mai multe persoane cu funcții de conducere omit sau refuză transmiterea unor informații ori transmit informații eronate, verbal sau scris, intenționat sau nu. Un astfel de caz s-a petrecut de curând la play-off-ul Ligii a 4-a, însă un caz mult mai celebru este cel al meciului de Liga 1 dintre Rapid și Poli Timișoara, omologat la masa verde cu scorul de 0-3. Astăzi vom asista la un alt caz la Liga 2. Acest tip de blat poate fi dublat sau nu de o decizie administrativă.
2. Blatul prin arbitraj tendențios – un arbitru sau mai mulți pot influența rezultatul unei partide, din inițiativă proprie sau la îndemnul uneia dintre părțile implicate în meciul respectiv sau a unei terțe persoane (mai ales când este vorba de pariuri). Există cazuri, mai ales înainte de 89, când arbitrii jucau la două capete și avantajau gruparea care dădea mai mult.
3. Blatul antrenorului – antrenorul poate influența rezultatul unui joc prin alcătuirea echipei, stabilirea tacticii de joc, programul de antrenament și schimbările efectuate în timpul meciului, cu implicarea sau neimplicarea altor persoane. De exemplu, un antrenor înaintea unui joc extrem de important, pe final de sezon, și-a supus jucătorii unui program infernal cu trei antrenamente pe zi.
4. Blatul președintelui – prin măsuri administrative un conducător poate reduce capacitatea de joc a propriei echipe, din dorința de nu implica și alte persoane în combinație
5. Blatul din omenie – așa cum a fost intitulat de curând de finanțatorul stelist. O echipă rămasă fără obiectiv, deoarece fie l-a atins, fie nu îl mai poate îndeplini, renunță de bunăvoie la o parte din combativitate, desconsiderând competiția și ajutând astfel o echipă în detrimentul alteia. Concordia Chiajna a retrogradat din omenia altora față de Viitorul Constanța, chiar dacă cea din urmă nu a avut nicio implicare și și-a jucat corect șansele.
6. Blatul prin stimulare – Premierea adversarului adversarului tău. Deja este celebră și nu mai e nevoie de alte amănunte. Dacă valiza era pusă pe masa înainte de startul partidei și cine câștiga pleca cu ea, atunci puteam vorbi de premierea performanței, deoarece cel care punea la bătaie suma respectivă nu avea nicio legătură cu cele două cluburi.
7. Blatul în compensație – se produce din dorința de a repara o greșeală reală sau nu, intenționată sau neintenționată și îmbracă forme simple sau complexe. Am avut parte de un astfel de blat, în formă complexă, zilele trecute, când am câștigat un pariu ad-hoc pe o bere.
8. Blatul jucătorului – un jucător sau mai mulți, de la una sau mai multe echipe se înțeleg cu privire la rezultatul unei partide sau chiar a mai multor partide (la pariuri două meciuri cu pronostic pauză/final înseamnă foarte mulți bani)
9. Blatul general – se produce atunci când majoritatea celor implicați cunosc datele problemei și aproape toată lumea este fericită. Două povești îmi vin în minte. Prima, de la finalul anilor 90, chiar a eșuat lamentabil. Pe atunci, președintele clubului care ar fi beneficiat de rezultat era un actual primar de mare oraș, iar antrenorul formației binevoitoare e un actual șef din cadrul FRF. Distracția a fost stricată de trei jucători, care nu au fost informați, dar care au reușit să obțină victoria singuri împotriva tuturor. Cea de-a doua e mai recentă și a fost urzită ca la carte, în sensul că rezultatul 2-pauză/X-final era cunoscut inclusiv de spectatori și a fost unul dintre cele mai spectaculoase jocuri ale sezonului, cu foarte multe ocazii la cele două porți. Ambele s-au petrecut în liga secundă.
10. Blatul global – o echipă este ajutată constant, ori de câte ori are nevoie, pe parcursul unui sezon pentru a-și atinge obiectivul.
N-am intenționat să iasă chiar 10 forme ale blatului, dar acestea sunt cele mai importante. În practică, acestea pot apare chiar în această formă sau combinate. De exemplu, acum doi ani urmăream un meci la televizor cu un prieten și am identificat cinci tipuri de blat, independente unul de celălalt. Cred și acum cu tărie că la acea partidă doar președinții nu se implicaseră într-un aranjament.
Motivația primară a blaturilor? După cum am mai zis, banii sau alte foloase materiale, formarea de loialități, simpatia sau antipatia, răzbunarea. Despre acest ultim aspect voi reveni într-un articol viitor.
Mulți nu vor fi de acord cu această clasificare, însă orice atingere adusă competiției sportive oneste duhnește a blat. Dar cu timpul te obișnuiești cu miasma dulceagă și după o vreme nu o mai recunoști și crezi că e aer proaspăt de la munte.
foto de Răzvan Păsărică | RPRESSPORT