După întrarea în procedura falimentului a SC FOTBAL CLUB RAPID SA au apărut, imediat, trei grupări care s-au revendicat continuatoare ale simbolului giuleștean. Toate trei au participat sezonul trecut în Liga 5: AFC Rapid, Mișcarea CFR și ASSC Rapid, primele două obținând promovarea în Liga 4.
În această vară și-au mai făcut apariția încă două formații cu Rapid în titulatură: Academia Rapid (fără personalitate juridică) și ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului.
În sezonul 2017-2018, doar trei dintre acestea au fost înscrise de AMFB în competiții. În Liga 4, AFC Rapid și Academia Rapid, iar ASSC Rapid în Liga 5. Celelalte două au fost lăsate pe dinafară, probabil pentru că cererile de înscriere au fost pierdute pe vastele culoare ale sediului din Splaiul Independenței. Așa cum au fost pierdute multe alte cereri de înscriere, atât la seniori, cât și la juniori.
Suporterii giuleșteni așteaptă un răspuns la o singură întrebare, exact ca în celebra “O Scrisoare Pierdută” a lui I.L. Caragiale: Eu cu cine țin? Răspunsul este evident: Cu cine dorește fiecare suporter giuleștean, în funcție de structură și aspirații. Și aceasta deoarece niciuna dintre cele cinci nu va fi continuatoare a SC FOTBAL CLUB RAPID SA. Momentan, societatea există, chiar dacă este în faliment, are Certificat de Identitate Sportivă, are palmares (istorie) începând cu anul înființării (2006), deține marca “Fotbal Club Rapid” și atunci când va fi radiată se va închide definitiv un capitol.
În consecință, bătaia mare nu este pe titulatura de continuatoare, pentru că din acest punct de vedere nu va exista nicio câștigătoare. Este doar de un pretext. Bătaia se dă pe adeziunea suporterilor la una dintre cele 5 grupări, pe marea masă a rapidiștilor, prin inducerea în mintea și sufletul acesteia că una dintre echipe ar fi continuatoare a defunctei SC FC RAPID SA. Propaganda utilizează tot arsenalul din dotare, de la adevăr, jumătăți de adevăr, minciună și simboluri. În special, jumătăți de adevăr și, mai ales, simboluri.
Scopul final nu este neapărat renașterea unei echipe puternice cu numele Rapid, ci banii. Foarte mulți bani. O echipă Rapid susținută de suporteri are potențialul să atragă finanțări importante de la sponsori și de la buget. Și istoria se va repeta. Cheltuieli din ce în ce mai mari, datorii peste tot și din nou în faliment. Unii însă vor acumula averi pe seama numelui Rapid, așa cum au făcut și predecesorii lor.
Până la urmă cine este Rapid? Cunoaștem istoria, dar în esență vorbim de o echipă muncitorească. Din acest motiv, atunci când se vorbește despre Clubul Aristocratic Rapid ne umflă râsul. Ce are în comun muncitorul cu aristocratul nu vom afla probabil niciodată. Poate o fi vorba de muncitorul care vine la meci pe invitație la oficială și are acces la serviciile de catering…
Deci avem cinci grupări care se războiesc pentru a obține adeziunea suporterilor. Cele mai mici șanse pare să le aibă ASSC Rapid. Motiv pentru care nu a avut probleme să se înscrie în Liga 5.
Mișcarea CFR (în relații bune cu CS Rapid București) și ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului (T2) aveau potențialul să creeze probleme și au fost excluse din start prin neînscrierea în competiții.
Rămân, practic, două grupări care să se lupte pentru atragerea suporterilor:
ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB RAPID BUCUREȘTI (AFC RAPID)
Aceasta are avantajul că este înființată în anul 2001 și deține, cel puțin, palmaresul propriu din perioada 2001-2006. Însă are probleme cu ANAF și va trebui să acționeze în instanță pentru stabilirea cuantumului exact al creanțelor. Dacă găsește un avocat isteț, poate să scape de toate datoriile, cu condiția să poată dovedi că ANAF nu a făcut demersuri concrete pentru recuperarea creanțelor, timp de trei ani consecutiv. Însă, problema și mai mare e reprezentată de faptul că nu pare capabilă să atragă finanțări importante și nici nu are alături figuri simbol ale Giuleștilui din ultimii ani, cunoscute și iubite de suporteri născuți după anul 1980.
ASOCIAȚIA SPORTIVĂ ACADEMIA RAPID
Un proiect născut pe genunchi, emanat de Partid și agreat de AMFB și FRF. Fiind proaspăt vom vorbi mai mult despre el, chiar dacă nu există foarte multe informații publice despre acesta.
Actuala structură nu poate promova, pentru că nu are personalitate juridică, însă nu va surprinde pe nimeni dacă în timpul campionatului sau chiar după terminarea acestuia va fi substituită cu o altă structură, având sau nu același “acționariat” și/sau denumire.
Ideea pleacă din gândirea politică a Primarului Sectorului 1, Dan Tudorache. Acesta a declarat că: “Ideea preluării Rapidului mi-a venit vorbind cu oamenii”. Probabil cu cei de bine, pentru că ceilalți sunt de rău și trebuie eliminați din orice inițiativă privind reînființarea echipei Rapid. Însă, tot ce e politic pute și FIFA nu numai că nu agrează implicarea politicului în fotbal, ci chiar o interzice. Poate și din acest motiv, în ultima perioadă, Primăria Sectorului 1 spune că nu va fi implicată financiar în proiect, ci doar îl va sprijini moral. Adică, va direcționa clienții fideli ai contractelor cu Primăria către proiectul gândit de Primarul Tudorache.
În acest proiect sunt implicate două nume iubite în Giulești, Daniel Pancu și Daniel Niculae. Ceea ce atrage și atenția presei, un atu important, deoarece televiziunea, în principal, poate distorsiona realitatea după bunul plac.
Deci, din punct de vedere financiar, Academia Rapid are potențialul să urce rapid, cu ajutorul prietenilor, cel puțin până în Liga 2. Numai că, există o concurență la fel de neloială cu cel puțin alte două grupări reinventate în această vară, CSA Steaua (club de drept public) și AFC Dinamo (datorii totale la ANAF de peste 10 milioane de euro).
Din acest motiv, secretara AMFB s-a gândit să solicite la FRF o dispensă pentru a putea promova, la finalul acestui sezon, cel puțin două echipe din Liga 4 București. Așa ceva nu credem că își va asuma nici măcar Burleanu, pentru că și-ar pierde cu siguranță votacii din țară, iar Adunarea Generală a FRF sigur nu va vota o astfel de propunere.
Ieri trebuia să fie o zi mare pentru proiectul Academia Rapid. Dan Tudorache, pentru a evita Consiliul Local al Sectorului 1, a solicitat aprobarea proiectului de către Consiliul General. Numai că Firea n-are ciungă-n păr și nu riscă nimic. Consiliul General a dat o hotărâre în care salută proiectul, dar împuternicește (de parcă mai era nevoie de o hotărâre în acest sens) Consiliul Local al Sectorului 1 să îl aprobe sau nu. E greu de crezut că majoritatea USR – PNL va aproba orbește un proiect despre care nu știe nimeni nimic (de unde vin banii, cu ce se implică Primăria, etc), iar toate “meritele” vor fi însușite de PSD-istul Dan Tudorache, omul cu ideea.
Una dintre principalele arme folosite în acest război, alături de promisiune finanțării consistente, este o altă promisiune, achiziționarea mărcii “Fotbal Club Rapid”. Suporterii rapidiști și opinia publică este indusă în eroare, inclusiv de lichidatorul judiciar al SC FC RAPID SA (care are interesul să obțină o sumă cât mai mare la licitație, marca fiind evaluată la 406.000 euro), prin acreditarea ideii că marca ar fi purtătoare de palmares. Nimic mai fals, conform legislației din România. Certificatul de marcă oferă protecție comercială deținătorului, atât. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă altă persoană decât deținătorul comercializează produse și servicii din clasele protejate, aceasta poate fi acționată în instanță și să i se solicite daune. Deci nicio legătură cu palmaresul.
Mai mult, deoarece AFC Rapid este înființată în 2001, anterior înregistrării mărcii în 2015, legal nu i se poate interzice utilizarea propriei denumiri.
Aici poate fi și explicația pentru care momentan a fost înființată doar o asociație fără personalitate juridică. Pentru a înființa o Asociație Club Sportiv trebuie obținută, în primul rând, de la Ministerul Justiției dovada disponibilității denumirii. Fotbal Club Rapid nu este disponibilă și dovada nu poate fi eliberată, deoarece denumirea aparține deja AFC Rapid. În plus, AFC Rapid poate solicita în instanță, tot din acest motiv, anularea înregistrării mărcii Fotbal Club Rapid.
Înregistrarea mărcii la OSIM și protecția oferită este aproape o iluzie. OSIM nu protejează în niciun fel mărcile. Oricine poate depune și înregistra o marcă existentă, dacă deținătorul nu face opoziție. Cunoaștem din proprie experiență. Înregistrarea costă o căruță de bani, opoziția altă căruță. OSIM este, de fapt, o mașină de făcut bani, inclusiv pentru consilierii în proprietatea industrială. Totul se rezolvă doar pe calea instanțelor judecătorești. Alți bani, altă distracție. Și rezultatul este incert, pentru că, în România, cel mai indolent și corupt domeniu este Justiția. Bani și privilegii căcălău, hotărâri în doi peri, fără suport legal, neargumentate, etc. Pe principiul, ia d-aici fraiere! Și tot e bine, atât timp cât una dintre părți nu este favorizată fățiș.
Primul pas pentru achiziționarea mărcii “Fotbal Club Rapid” a fost făcut prin încheierea unui contract trilateral de licență, între lichidatorul judiciar, Academia Rapid și Primăria Sectorului 1. Acesta devine opozabil terților din momentul publicării în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială. Momentan, licențierea nu a fost publicată.
Însă, toată tevatura cu marca, palmaresul și denumirea este o perdea de fum. Războiul va fi decis, la momentul oportun, de AMFB după modelul deja testat cu Frăția. Când se va considera că o acțiune directă și abuzivă împotriva AFC Rapid nu riscă să producă o reacție din partea suporterilor care susțin această structură sportivă, echipa va fi exclusă din campionat. Până se vor judeca contestațiile și căile de atac, Liga 4 va fi deja încheiată, Academia Rapid (de fapt structura care va fi înființată în viitorul apropiat, probabil până la sfârșitul anului) va fi promovată forțat în Liga 3 și, din acel moment, marea masă a suporterilor rapidiști va aplauda mașinăria de partid. Pentru că la atât se reduce fotbalul românesc: bani și influență. Iar ce impune legea, statutul, regulamentul și ce se petrece pe teren reprezintă doar impedimente în realizare intereselor de grup.
ACADEMIA RAPID SE PROMOVEAZĂ ÎN FALS
Pentru a-și atrage cât mai mulți suporteri la stadion, Academia Rapid a promovat meciul de mâine ca fiind între Rapid și Progresul, utilizând inclusiv sigla clubului bancar SC FC PROGRESUL SA, aflat în procedura falimentului, exact ca SC FC RAPID SA, în scop comercial. Atât SC FC PROGRESUL SA, prin lichidatorul judiciar, cât și AFC PROGRESUL, pot acționa în instanță Academia Rapid pentru a solicita daune, având în vedere că au fost vândute, conform informațiilor noastre, câteva mii de bilete.
https://www.facebook.com/ECHIPA.FC.Rapid/posts/1479154575502976
Meciul de mâine, 1 septembrie 2017, programat pe stadionul Giulești, cu începere de la ora 20.00, se va disputa între echipele ACADEMIA RAPID și PROGRESUL 2005.