Aqua Team București, club specializat în natație, a reușit într-un timp relativ scurt să se impună ca cea mai performantă structură sportivă la nivel de copii și juniori din Capitală, poate chiar și din țară. Rezultatele stau mărturie și dacă privim statisticile realizate de Asociația Municipală de Natație constatăm că Aqua Team domină toate clasamentele.
Fără îndoială, cea mai bună performanță a clubului a fost stabilită la sfârșitul lunii iulie de Claudia Gâdea. Înotătoarea formată la Aqua Team a cucerit medalia de aur în proba de 400m mixt la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European), prima pentru România după o pauză de 12 ani. Mai mult, Gâdea a stabilit la Tbilisi un nou record național, fiind foarte aproape și de îndeplinirea baremului pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.
“Secretul” succesului este reprezentat de sistemul perfect articulat, gândit și implementat de Iulia și Cătălin Becheru, fondatorii clubului Aqua Team. În vârful piramidei se află sportivii cu potențial pentru marea performanță, însă baza acesteia este la fel de importantă, ca de altfel toate paliere. Sportul de masă asigură o largă bază de selecție, dar și suportul pentru tinerii talentați care își doresc să doboare recorduri. Apoi urmează inițierea, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu cele trei componente: începători, semi-avansați și avansați. Vorbim, practic, de un proces „tehnologic” a cărui finalitate e producția de campioni.
Această structură masivă este pusă în mișcare de o echipă formată din 14 instructori și antrenori, în cadrul căreia comunicarea și coordonarea ocupă primele locuri.
La începutul săptămânii am stat de vorbă, pe marginea bazinului Miramar, cu antrenorul Cătălin Becheru, membru al Colegiului Central al Antrenorilor de Înot din cadrul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, pentru a afla mai multe detalii despre clubul Aqua Team București și, de ce nu, chiar despre înot.
A rezultat un interviu-mamut, astfel că voi sparge materialul în mai multe bucăți, fără a respecta neapărat cronologia discuției. În continuare, vă prezint prima parte, în care punctul central este clubul Aqua Team.
Când ați înființat clubul Aqua Team și care a fost motivația acestui pas important?
Nici nu mai știu, în momentul acesta, câți ani au trecut de când am înființat clubul. Cred că zece ani. Însă, am pornit aici la Miramar ca instructor de înot și în acea perioadă am descoperit niște copii pe care i-am învățat să înoate, i-am înscris mai întâi în campionatul municipal și apoi în campionatul național sub numele altui club. Dar nu ne-am bucurat de un sprijin serios din partea clubului respectiv, astfel că am hotărât împreună cu Iulia să înființăm clubul nostru în 2006. Însă, copiii se antrenează cu noi dinaintea apariției Aqua Team. De exemplu, Claudia (Gâdea – n.red.) e născută în 2001, avea cinci ani și eram deja cu ea într-un cantonament, fiind cea mai mică din grup. Practic, e cu noi dinaintea clubului. Ceea ce scrie pe site-ul nostru e adevărat. Ne-am dorit ca atunci când găsim un copil talentat, cu potențial, să putem să-l sprijinim, să fim alături de el, să nu fie un impediment aspectul financiar al pregătirii. Încet-încet, lucrurile au luat amploare și echipa s-a mărit.
Cum se prezintă baza materială? Pentru că e destul de evident că nu ne putem plânge că avem prea multe bazine, cel puțin în București, în care se poate practica înotul în condiții optime…
Aqua Team își desfășoară activitatea în bazinele pe care le administrează. Lucrăm în bazinul de la Miramar pe care l-am transformat total. Era un ștrand, iar acum este un loc în care pot veni copiii să înoate, unde ne antrenăm sportivii. Nu e un loc unde să vii cu bilet, să intri ca la ștrand. E un bazin de înot cu program și prioritate au sportivii.
De asemenea, lucrăm în bazinul din Regie, construit de Facultatea de Arhitectură, în care au acces membrii clubului sportiv Aqua Team și unde avem condiții extraordinar de bune pentru performanță. Și acolo selectăm copii, încercăm să construim o nouă echipă din cei mici, pe care îi învățăm să înoate și să meargă către performanță, iar apoi către marea performanță.
Câți instructori și antrenori are clubul Aqua Team?
Cumulat la cele două bazine suntem 14. Toată echipa lucrează după aceeași metodologie. În momentul în care avem un copil nou și lucrează la grupa de începători, instructorul are anumiți pași pe care obligatoriu trebuie să-i respecte. Acesta va trimite copilul la următorul culoar, de semi-avansați, atunci când va îndeplini anumite criterii. Astfel încât în momentul în care trece la următorul culoar, la următorul instructor, acesta din urmă va cunoaște istoricul copilului, știe ce s-a lucrat, știe ce poate să facă și ce are de făcut ca să ajungă să-l dea mai departe la grupa de avansați. Dacă un instructor ar lucra cu opt copii, dar fiecare copil ar avea alt nivel, ar fi foarte greu. Însă, dacă ai opt de același nivel, atunci este foarte OK și poți să te descurci foarte bine. În acest mod, eficientizăm activitatea având acest sistem care ne ajută să învățăm copiii să înoate cât mai repede și să-i ducem apoi, pe cei care doresc, către înotul de performanță.
Câți sportivi aveți legitimați la Aqua Team?
Avem în jur de 90 de sportivi legitimați la Federația Română de Natație și/sau la Asociația Municipală de Natație. Până la 10 ani legitimarea se face doar la asociația municipală, iar după 10 ani pot fi legitimați și la federație. Concursurile naționale încep după vârsta de 10 ani. Cei care vin, se înscriu în club și ținem o evidență internă a lor. Sunt unii care se țin și ajung mai departe, sunt alții care vin doar să învețe să înoate, dar încercăm să căutăm soluții pentru ca în momentul în care vin la înot să le placă, să se împrietenească cu apa, să-și dorească mai mult de la acest sport.
În acest moment, care sunt sportivii de perspectivă ai clubului Aqua Team?
Sigur, cea mai importantă medalie cucerită până acum este cea a Claudiei Gâdea. O medalie de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), prima după 12 ani pentru România, cu un timp extraordinar, la 51 de sutimi de barem B pentru Jocurile Olimpice. Având în vedere vârsta, este o performanță remarcabilă.
De asemenea, avem sportivi care deja au fost în lotul național, care au participat la Campionatul Țărilor Central Europene: Sabin Bonea, Vlad Tudose și Ionuț Radu. În urma campionatului din București, pentru următoarea ediție a Campionatului Țărilor Central Europene, se vor mai califica Andreea Drăgoi, Ioana Gâdea (sora Claudiei –n.red.) și sper să nu scap pe cineva. Ei sunt cei mai mari acum și suntem foarte atenți pentru că deja avem niște ani de muncă în spate și trebuie să confirme.
Din urmă vin foarte mulți, mai mici, pe care-i observăm și nu aș vrea să-l uit pe vreunul. Avem niște recorduri naționale obținute cu ștafeta, avem băieți cu recorduri, avem fete foarte bune. Avem copii pe care îi observăm, dar e devreme să spunem că ei vor face performanță, dar dacă vor merge pe drumul acesta și vor asculta de noi, atunci suntem încrezători că vor face performanță.
Condițiile de pregătire și concurs la nivel de copii și juniori s-au îmbunătățit în ultimii ani? Cel puțin în ceea ce privește participarea la competițiile internaționale, bănuiesc că Federația se implică…
La nivel de loturi naționale, sigur că da, Federația ne sprijină și avem toată susținerea din partea acesteia. Din punctul meu de vedere și cred că al oricui, Federația se ocupă de performanță. De partea sportului de masă, de partea de inițiere, de învățare a înotului și de selecție trebuie să se ocupe cluburile.
În competiția cu alte cluburi care sunt argumentele dumneavoastră? De ce să alegi Aqua Team și nu un alt club? Pe ce atuuri vă bazați?
Suntem focusați pe înot, suntem serioși și am demonstrat, nu numai în ultimii cinci ani, ci de când am selectat primii copii, de când am început să fim campioni naționali, că facem meseria asta într-un mod profesionist și rezultatele vorbesc pentru noi. Un al doilea motiv ar fi acela că antrenorii noștri lucrează în echipă, nu lucrează fiecare individual, de capul lui. Ei fac parte dintr-un sistem, avem un sistem, iar copilul când vine la noi intră în acest sistem și nu intră pe mâna unui instructor, care face doar cel taie pe el capul cu copilul respectiv. În cadrul acestui sistem, chiar dacă vrea, chiar dacă nu vrea, copilul este observat. Mai departe este alegerea părinților și alegerea copilului dacă va face sport de performanță sau nu. Acesta este atuul nostru în fața altor cluburi. Este greu să vină un copil cu talent și potențial și să-l scăpăm. Acest risc există în alte cluburi, la antrenori individuali sau independenți. Să îl țină pe copil pe loc doar pentru cotizație și să nu-l dea mai departe către înotul de performanță sau către o grupă mai avansată doar pentru că există un interes material la mijloc. Ceea ce pentru noi e un argument important, la întrebare de ce la noi și nu în altă parte. La noi, pentru că toți instructorii și antrenorii au făcut înot sau polo, știu să înoate. Și nu glumesc, chiar există, din păcate…
… instructori care nu știu să înoate…
… nu mai spun mai mult. E suficient! La noi antrenorii știu să înoate. S-ar putea să pară ciudat pentru unii, dar acesta este un argument. Știu să înoate într-un mod profesionist, au făcut acest sport și știu despre ce e vorba.
În partea a doua vom vorbi mai mult despre inițiere și selecție, însă cei ce doresc să afle și alte detalii despre Aqua Team pot accesa site-ul clubului.