Aqua Team a obținut cea mai bună performanță în această vară, în urmă cu două săptămâni, la Tbilisi prin Claudia Gâdea. În timp ce majoritatea sportivilor participau la festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, înotătoarea pregătită de antrenorul Cătălin Becheru aducea prima medalie de aur delegației României.
Prima la natație după 12 ani. O medalie ce dă speranțe pentru viitor. În urmă cu 20 de ani, Camelia Potec cucerea două medalii de aur la Bath (FOTE 1995), punct de plecare într-o carieră ce avea să fie încununată în 2004 cu aurul olimpic de la Atena.
Orice sportiv visează la aurul olimpic, însă pentru a realiza acest obiectiv are nevoie de o voință de fier, de o pregătire perfectă și de calități ieșite din comun. Realist vorbind, conform calculelor hârtiei, speranțele României la o medalie în probele de natație este destul de redusă în perspectiva Jocurile Olimpice de anul viitor. Însă, nu trebuie să uităm surpriza uluitoare pe care a produs-o Diana Mocanu la Sydney în 2000, cucerind la 16 ani două medalii de aur.
Avem câțiva înotători cu potențial, dar nu trebuie să putem prea multă presiune pe ei. Ca și în cazul Claudiei Gâdea. Practic, anul 2016 va unul de debut la seniori și participarea la Jocurile Olimpice e un obiectiv extrem de important, iar calificarea într-o finală ar fi un rezultat fantastic. O medalie? De-a dreptul magie!
La Londra, în 2012, chinezoaica Shiwen Ye a stabilit recordul mondial în proba de 400 m mixt la 4:28:43. La Tbilisi, Claudia Gâdea a stabilit cea mai bună performanță națională, la juniori, cu timpul de 4:53:87. Deci, pentru a spera la o medalie ar trebui să își îmbunătățească timpul cu peste 20 de secunde într-un singur an! Fără îndoială, eleva lui Cătălin Becheru își va îmbunătăți permanent cea mai bună performanță, însă pentru a urca pe podium la Jocurile Olimpice ar trebui să se transforme nu într-un delfin, nu într-un rechin, ci într-o mașină perfectă de înot. Și asta în câteva luni de seniorat.
Primul obiectiv realist este îndeplinirea baremului B. După participarea la FOTE, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern a răsplătit medalia de aur cu înscrierea în lotul pentru Campionatul Mondial de Tineret din Singapore, care va începe pe 25 august. La Tbilisi, Claudia a atins vârful de formă, iar antrenorul Cătălin Becheru încearcă în această perioadă să o readucă în parametri cât mai buni, însă dorește ca la Singapore eleva sa să ia startul în cât mai multe probe, pentru a se acomoda cu atmosfera marilor concursuri internaționale.
Reacția oamenilor care au practicat sau iubesc înotul arată cât de importantă este medalia obținută la Tbilisi. Imediat după întoarceare în țară, antrenamentele au fost reluate la bazinul Miramar. De miercuri, s-a plecat într-un cantonament la mare (5-19 august), unde Răzvan Florea a pus la dispoziție, gratuit, bazinul său de înot de la Constanța (Atena Sport Club) pentru antrenamentele Claudiei.
Pentru a ajunge la marea performanță ingredientul principal este Rutina. Antrenamentele înotătorilor durează zilnic între 6 și 8 ore, cu puține zile libere într-un an. Obiectivul permanent este depășirea precedentului Record personal. Pentru a evita surmenajul și plafonarea, sportivul trebuie să simtă permanent sprijinul celor din jur, mai ales suportul moral.
În continuare vă prezint partea a treia a interviului cu antrenorul Cătălin Becheru, realizat săptămâna trecută la bazinul Miramar, în timp ce Claudia Gâdea își facea norma de bazine, la câteva ore după revenirea de la Tbilisi.
Unde s-a desfășurat pregătirea performanței de la Tbilisi?
În general, antrenamentele s-au desfășurat la Miramar și în Regie, dar în ultimul timp a venit și acest sprijin din partea Federației, care a fost extrem de bine venit. La Tbilisi am concurat într-un bazin descoperit și am avut nevoie să facem câteva antrenamente în bazin descoperit și am fost tratați foarte frumos la Lia Manoliu, unde sunt condiții extraordinare.
Ce program de pregătire ați stabilit pentru următoarea perioadă?
Noi o să fim plecați în cantonament la mare, începând cu dimineața zilei de 5 august, după un antrenament la ora 6 la bazinul de la Lia Manoliu, ca să nu-l pierdem. Foarte drăguț a fost Răzvan Florea, care are bazin în Constanța și pe care l-am sunat pentru că mergem la el, fiind singurul bazin unde ne putem antrena, deoarece bazinul de stat e închis pe timpul verii. Când l-am sunat, în primul rând ne-a felicitat, nici măcar n-am mai apucat să zic “Salut!” și mi-a spus că nici nu se pune problema să plătim ceva, ceea ce m-a bucurat foarte tare. Și a adăugat “Pentru Claudia, pentru rezultatul obținut, trebuie să o susținem toți în continuare!”
Cât va dura cantonamentul?
Putem rămâne în cantonament până pe 19 august, dar în funcție de cum vor decurge antrenamentele, voi face cum e mai bine pentru Claudia. Putem sta două săptămâni, dar este foarte posibil să hotărâm să venim acasă mai devreme și să ne antrenăm și la Lia Manoliu. La acest nivel, așa cum am mai spus, Federația se implică, ne susține și are o deschidere extraordinară.
Ați fixat un obiectiv pe termen scurt pentru Claudia?
Sper să ne întoarcem din Singapore cu baremul făcut, deși nu e un obiectiv strict. Claudia a avut vârful de formă la Tbilisi și va fi greu, dar nu imposibil, să o aducem din nou, în câteva săptămâni, la nivel maxim.
Ce performanțe vizați în următoarele luni?
Evident, ne dorim să realizeze baremul, să meargă la Europene, să confirme în continuare, fiind la început de drum. Claudia a arătat și demonstrează că poate, că merită să se investească în ea din partea Federației, ceea ce se și face în acest moment, deoarece îi acordă credit și pleacă la Campionatul Mondial de Tineret, deși este anul cel mai mic, ceea ce înseamnă că vede în ea un potențial sportiv de mare performanță.