
ACTUALIZARE La aproximativ o oră de la publicarea rândurilor de mai jos, am fost sunat de un președinte de club, membru al Biroului Executiv al AMFB, care mi-a explicat logica introducerii etepei intermediare în program și m-a asigurat că președinții cluburilor nu au fost deranjați de această decizie. Concret, e vorba de recuperarea primei etape a returului amânată cu o săptămână. De asemenea, mi s-a transmis că data finalei cupei nu va fi fixată cu o săptămână înaintea meciului tur al barajului de promovare în Liga 3.
Acum sunt dator și eu cu o explicație, deoarece probabil s-a înțeles că aș susține punctul de vedere al unui președinte de club. Nimic mai fals. Am susținut doar propria teorie, confirmată în timp, că amânările sau modificările de program fac rău competiției și ritmului echipelor (vezi și cazul FRF). Dacă pentru majoritatea cluburilor de Liga 4, fără obiectiv, o săptămână de vacanță în plus e de dorit, pentru campioană poate însemna diferența dintre promovare și căderea în mediocritate sau chiar în derizoriu.
Să luăm de această dată ca exemplu clubul Comprest și să presupunem că va câștiga titlul în ultima etapă. Am văzut echipa în meciurile cu Progresul și jumătate din Electroaparataj. E clar că deja a acumulat un grad ridicat de oboseală. De sâmbătă până sâmbătă va juca trei meciuri, care par ușoare, dar nu vor fi câștigate fără efort. Dar le va câștiga. Apoi peste o săptămână va juca ultimul meci cu LSM, pe 4 iunie. Meciul din baraj va fi peste alte două săptămâni. Crede cineva că, la acest nivel, chiar și cu antrenamente zilnice, poate fi menținută concentrarea jucătorilor și ritmul competițional?
Ceea ce susțin e că nu contează când se va disputa finala cupei, importantă fiind menținerea echipelor fruntașe în priză, în contact cu atmosfera competițională normală. Chiar dacă nu se promovează în Liga 3, deoarece va fi greu pentru orice echipă din București să învingă în dubla manșă oricare dintre campioanele județelor limitrofe, finanțate greu de primării, totuși, este important să nu-ți dea adversarul cu terenu-n cap. Dacă președinții cluburilor au fost de acord cu intermediara, foarte bine, dar să nu folosească apoi modificarea programului, oboseala, problemele de lot, ieșirea din ritm, etc. ca alibi pentru o eventuală prestație lamentabilă.
Concret, cred că se putea fixa finala Cupei pe 1 iunie și atât, fără nicio modificare de program, pentru a se menține un ritm competițional normal.
______________________________________
Din Liga 4 au mai rămas de disputat patru etape și AMFB s-a gândit că ar fi bine să introducă o etapă intermediară, neprevăzută inițial în program.
Una dintre motivațiile lansate către cluburi e că FRF ar fi solicitat un termen mai scurt pentru comunicarea numelului campioanei pentru participarea la barajul de promovare în Liga 3.
Dacă așa stau lucrurile, această motivație reprezintă o minciună crasă, deoarece ieri Comitetul Executiv a aprobat Regulamentul privind organizarea meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, termenul pentru respectiva comunicare fiind menținut la data de 13 iunie.
A doua motivație, reală, este că AMFB vrea ca finala Cupei României să se dispute într-o zi de sâmbătă și nu mai are date libere înainte de baraj decât pe cea de 11 iunie, când ar fi trebuit să se dispute ultima etapă a campionatului.
Efectele? Două dintre semifinalistele Cupei, Electroaparataj și Progresul, sunt în cărți pentru titlul de campioană și vor avea un program infernal, 5 meciuri disputate în două săptămâni.
Apoi, pe 4 iunie se va disputa ultima etapă, cu două săptămâni înaintea meciului tur din barajul de promovare în Liga 3 (18 iunie). În situația în care campioana Capitalei va juca finala cupei pe 11 iunie, are toate șansele să se confrunte cu accidentări în urma unui joc cu miză maximă pentru adversară, care poate dura 120 de minute, ceea ce reprezintă și acumulare de oboseală cu o săptămână înaintea altui meci extrem de important.
În ceea de-a doua situație, dorită clar de AMFB, dar departe de a fi ideală, e cea în care campioana va avea o pauză de două săptămâni până la primul meci de baraj. În aceste condiții, campioana Bucureștilor se va răci, indiferent câte antrenamente ar face. Va avea nevoie de un meci amical, cu o echipă bună de Liga 3 pentru a compensa cât de cât efectele pauzei competiționale forțate.
În mod evident, ultimul act al Cupei României se putea disputa într-o zi de miercuri, la două săptămâni de la stabilirea finalistelor, respectiv 1 iunie, fără a se complica inutil programul. Dar exact asta se urmărește: împuțirea programului competițional al echipelor nedorite de conducerea AMFB pe primul loc al clasamentului Ligii 4.
Dacă, totuși, nu este vorba de rea intenție, atunci e doar dovadă de incompetență sau de dezinteres.
Din nou programare pt COMPREST vineri, fiindca o parte din jucatori vor juca sambata pt MIHAI BRAVU GIURGIU, pe fals ( au legitimare dubla ). Normal, ce nu face omul pt 200 RON/meci….
Vineri joci la COMPREST, iei banii… Sambata joci la Mihai Bravu, iei banii, bei berea, mananci 10 mici…
MIHAI BRAVU joaca cu CSM DUNAREA GIURGIU samabata, 21 mai, ora 18…asta daca e cineva de la AMFB interesat sa vada jucatori „la dublu”….
Marea echipa cOMPREST nu a fost in stare sa isi aduca toti jucatorii la meciurile importante. Au prime de 7-8 euro la victorie. Au tras de timp execrabil la ultimul meci. Au castigat cu noroc imens.
Cei de la COMPREST sunt obositi si pentru ca joaca pe fals la MIHAI BRAVU, judetul Giurgiu….
Pai domnule jurnalist exista vreo echipa care vrea promovarea ? Si chiar de si-ar dori promovarea ce sa cauti la baraj cu jucatori astia ? Nu poti sa ai pretentii de promovare cu 27 lei prima la meci. Fotbalul bucurestean a devenit o mizerie in ultimii ani la nivel de liga 4.
Plecăm de la premiza că da. Pentru că altfel putem deja să anunțăm la FRF că AMFB nu se prezintă la baraj. Ce rost are să dai 3000 de lei pentru arbitraj, plus cheltuielile de organizare, dacă nu vrei să promovezi? Să vinzi meciul? De ce ar da cineva bani, dacă tu oricum nu vrei și nu ești pregătit să dai tot ce poți pe teren? Nivelul a scăzut, viitorul e sumbru, dar e lucrarea noastră pentru că nu facem ce trebuie făcut…