Academia Rapid a emis un comunicat din care merită reținute două informații, deoarece confirmă în mare măsură ceea ce am scris în ultimul an: acționarii și sponsorii sunt ținuți la secret, iar Daniel Niculae nu mai are încredere în persoanele care conduc Academia de Partid. Însă, să facem puțină istorie.
Vara trecută, Daniel Niculae și Daniel Pancu se întâlneau cu Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, pentru a pune bazele unui proiect fotbalistic care ar fi trebuit să includă întreaga suflare rapidistă.
Intențiile bune sunt sabotate din start de interese obscure. Soluția aleasă pentru înscrierea în competiții, o asociație fără personalitate juridică, deschide Cutia Pandorei și creează premisele pentru o serie întreagă de ilegalități.
Asociațiile sportive, conform legii nr.69/2000, au dreptul de a participa doar în competiții oficiale locale. Prima ilegalitate: AS Academia Rapid este înscrisă de AMFB direct în Liga 4, competiție oficială de nivel județean.
De altfel, această ilegalitatea este introdusă chiar în Contractul de Parteneriat, semnat de Daniel Tudorache și gen. Vasile Mălureanu, la primul punct din Preambul: “Având în vedere înființarea Asociației Sportive Academia Rapid București (denumită în continuare „AS Academia Rapid”) ce are ca scop organizarea și administrarea unor activități sportive prin promovarea disciplinei sportive FOTBAL, ramura sportivă fotbal cu drept de participare la activitățile și competițiile sportive organizate de asociațiile județene pe ramură de sport și inspectoratele școlare cu finalizare la nivel local și județean.”
În mod evident, semnatarii Contractului de Parteneriat cunosc diferența dintre nivelul local și cel județean, chiar fac distincția, dar cu toate acestea aleg să încalce legea, în condițiile în care documentul este contrasemnat de Selena Sechelariu, director executiv al direcției juridice a Primăriei Sectorului 1.
A doua mare problemă, care a provocat și va mai provoca mari dureri de cap, e cea a membrilor AS Academia Rapid. Conform Contractului de Societate “Scopul Asociației Sportive constă în organizarea și administrarea unei activități sportive având drept obiect promovarea disciplinei sportive fotbal, ramura sportivă fotbal, practicarea acesteia de către membri și participarea la activitățile și competițiile sportive.”
Conform datelor furnizate de Direcția pentru Sport și Tineret a municipiului București, în perioada august 2017 – iulie 2018, au fost membri ai asociației trei persoane, una juridică și două fizice. Au practicat, în competiția Liga 4, ACS Rapid Redivivus, Adrian Olariu și Ovidiu Burcă fotbalul? Evident, nu!
Și ajungem la a treia mare problemă? Cine a practicat fotbalul la această asociație sportivă? Categoric, persoane ca nu au avut calitatea de membru al AS Academia Rapid!
A patra problemă este și cea mai gravă. Pentru a legitima jucători, AS Academia Rapid s-a folosit de niște așa-zise contracte încheiate în nume propriu. Însă, neavând personalitate juridică, AS Academia Rapid nu are capacitatea de a contracta, astfel că nu poate fi parte într-un contract. Ori un contract valabil se încheie între două sau mai multe părți.
De altfel, aceasta este o problemă la care trebuie să dea răspuns Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția juridică: poate o asociației sportivă fără personalitate juridică să încheie contracte de activitate sportivă cu sportivi profesioniști?
Revenind la AS Academia Rapid, avem dovada clară că Daniel Niculae și Daniel Pancu, doi dintre cei mai importanți inițiatori ai proiectului, nu au fost parte în Contractul de Societate. Ei au primit în schimb niște funcții, mai degrabă, onorifice, dar și bani, destul de mulți, în baza unor contracte nule de drept. Astfel, controlul a fost deținut, în tot acest timp, de Ovidiu Burcă.
Cea de-a cincea mare problemă este reprezentată de obținerea dreptului de promovare. După cum am arătat, asociațiile sportive nu au dreptul de a participa în competiții de nivel județean (în această situație AS Academia Rapid nu este o excepție). Evident, indiferent de rezultate, o asociație sportivă nu poate dobândi dreptul de a participa în competiții de nivel național și, în consecință, nici nu poate să transfere un drept pe care nu îl are.
Cei trei membri ai AS Academia Rapid au cunoscut de la început acest fapt și au încercat, în trei rânduri, să transforme asociația sportivă în club sportiv, asociație cu personalitate juridică fără scop patrimonial. În instanță au fost refuzați pentru că nu există o astfel de procedură legală, în condițiile în care prin acordul de voință exprimat de asociați a fost aleasă ca formă de organizare asociația sportivă.
În ultimul moment, cei trei au înființat un club profesionist de fotbal, societate pe acțiuni. Însă și aici sunt mari probleme. În momentul obținerii Certificatului de Identitate Sportivă, AS Academia Rapid funcționa și participa în returul Ligii 4.
În actul constitutiv al SC Fotbal Club R SA art.24.3 se prevede că: “De la data înmatriculării la Registrul Comerțului, Societatea dobândește drepturile de participare în competițiile sportive interne și internaționale aparținând Asociației Sportive Academia Rapid București, conform capitolului XI din Contractul de Societate pentru constituirea Societății Civile Asociația Sportivă “Asociația Sportivă Academia Rapid București” autentificat sub numărul 1174 din data de 08.08.2017 de către BIN Jura din București”.
În actul constitutiv poți trece orice bazaconie pentru că nimeni nu verifică dacă prevederile sunt legale sau nu.
Cât de tare e asta cu drepturile de participare în competițiile sportive internaționale ale unei asociații sportive care, legal, are dreptul de a participa doar în competiții oficiale locale? Mult prea tare! Însă, mai interesant este alt aspect. Dacă pe data de 24 aprilie 2018, drepturile de participare în competițiile sportive ale AS Academia Rapid au fost transferate către SC Fotbal Club R SA, mai avea dreptul AS Academia Rapid de a participa, de exemplu, în play-off-ul Liga 4? Evident, nu! Pentru că acest drept aparținea deja SC Fotbal Club R SA, fiind transferat cu acordul asociaților. Nu vă doare capul la câte prostii au putut să comită trei persoane într-un timp atât de scurt? Răspunsul lui Daniel Niculae l-am primit deja…
Fără coluziunea AMFB, FRF și a instanțelor arbitrale nu s-ar fi ajuns niciodată atât de departe în direcția greșită. Se pot scrie tratate întregi pe marginea subiectului, dar momentan să lăsăm trecutul și vom încheia cu prezentul și viitorul.
Azi, Academia a comunicat că pentru a proteja acționarii reali și sponsorii numele acestora vor fi secrete de Partid.
Societatea are acționari puternici. Preferăm să menținem deocamdată discreția asupra identității lor, dintr-un motiv foarte simplu: încă de la începutul activității Academiei Rapid, conducătorii și sponsorii au fost supuși unor atacuri mediatice nedrepte și de o intensitate fără precedent. Până la normalizarea situației, nu dorim să expunem mediatic oameni de afaceri serioși, care doresc să pună umărul la renașterea rapidistă. Îi asigurăm pe suporterii noștri că există resursele financiare pentru finalizarea achiziționării brandului F.C. Rapid, pentru asigurarea unui buget pentru promovarea în Liga 2, pe termen scurt, si pentru o prezență puternică în Liga 1, pe termen mediu.
În aceste condiții, este posibil să aflăm la un moment dat că acționarii reali ai SC Fotbal Club R SA sunt Sebastian Ghiță, Elena Udrea și Ion Iliescu. Poate niște traficanți de arme, carne vie sau droguri, ceva… Cazul devine de interes nu numai pentru DNA sau DIICOT, ci în primul rând pentru Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, având în vedere că sume considerabile sunt transferate către o societate comercială într-un mod total netransparent. În fapt, acționarii sunt cei care apar în Registrul Acționarilor și la ONRC, dar se dorește să se creeze impresia că în spatele celor trei, ACS Rapid Redivivus, Ovidiu Burcă și Adrian Olariu sunt oameni grei cu afaceri serioase care nu vor să își mânjească reputația în fotbal.
În ceea ce privește sponsorii, oricât ar vrea să îi păstreze secret, aceștia trebuie să apară în documentele fiscale, pentru că altfel bani se cară cu sacoșa și situația devine de interes, așa cum spuneam, pentru Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.
În final, mai trebuie spus, pentru a clarifica situația actuală, că FRF va afilia SC Fotbal Club R SA, ca nou promovată în Liga 3, sub acest nume și nu sub numele de SC Fotbal Club Rapid 1923 SA, subiect pe marginea căruia vom reveni.